Python is populairste programmeertaal

Python is de programmeertaal die zich mag verheugen in de meeste belangstelling. Dat blijkt uit de Computable Index. Java en Javascript vervolledigen de top drie.

De Computable Index is een master-lijst gebaseerd op vooraanstaande rankings in programmeertalen, zoals IEEE en Tiobe Index. Het is het tweede jaar op rij dat Python de lijst aanvoert. Vorig jaar stootte het Java van de koppositie.

De top vijf blijft redelijk statisch. Achter Python volgen Java en Javascript. Nummer vier en vijf zijn respectievelijk C++ en C. De grote stijger is Typescript, dat op zijn beurt een superset is van JavaScript.

Jong

In vergelijking met andere talen uit de top vijf is Python redelijk jong: de taal is ontwikkeld in de jaren negentig. Terwijl bijvoorbeeld C al uit de jaren zeventig dateert. 

Het succes dankt Python aan zijn relatief goede toegankelijkheid. Ook in het onderwijs heeft de taal zich de laatste jaren doorgezet. Python wordt gebruikt in projecten rond data en analytics, maar ook daarbuiten. Zo geven hogescholen ze ook aan om in te zetten in (onderwijs)projecten zoals internet of things en cybersecurity. 

Meer info over de winnaars en verliezers in programmeertalen, leest u hier

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Opvallend om Python jong te noemen. Naar mijn weten is Python begonnen in 1990 terwijl Java en JavaScript uit 1995 komen.
Ik zou geen van deze talen jong willen noemen. Als je het over jonge talen hebt dan denk ik eerder aan Rust, Go, Swift of Kotlin.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-23T11:15:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.