Python is populairste programmeertaal

Python is de programmeertaal die zich mag verheugen in de meeste belangstelling. Dat blijkt uit de Computable Index. Java en Javascript vervolledigen de top drie.

De Computable Index is een master-lijst gebaseerd op vooraanstaande rankings in programmeertalen, zoals IEEE en Tiobe Index. Het is het tweede jaar op rij dat Python de lijst aanvoert. Vorig jaar stootte het Java van de koppositie.

De top vijf blijft redelijk statisch. Achter Python volgen Java en Javascript. Nummer vier en vijf zijn respectievelijk C++ en C. De grote stijger is Typescript, dat op zijn beurt een superset is van JavaScript.

Jong

In vergelijking met andere talen uit de top vijf is Python redelijk jong: de taal is ontwikkeld in de jaren negentig. Terwijl bijvoorbeeld C al uit de jaren zeventig dateert. 

Het succes dankt Python aan zijn relatief goede toegankelijkheid. Ook in het onderwijs heeft de taal zich de laatste jaren doorgezet. Python wordt gebruikt in projecten rond data en analytics, maar ook daarbuiten. Zo geven hogescholen ze ook aan om in te zetten in (onderwijs)projecten zoals internet of things en cybersecurity. 

Meer info over de winnaars en verliezers in programmeertalen, leest u hier

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Opvallend om Python jong te noemen. Naar mijn weten is Python begonnen in 1990 terwijl Java en JavaScript uit 1995 komen.
Ik zou geen van deze talen jong willen noemen. Als je het over jonge talen hebt dan denk ik eerder aan Rust, Go, Swift of Kotlin.

Toch wel een beetje verbaasd dat Delphi niet bij de vijfentwintig(!) meest gebruikte talen tevoorschijn weet te komen. Embarcadero stopt toch veel energie in verdere ontwikkeling van de taal. Ik had toch wel een hoger gebruiksaandeel verwacht...

@Brian
JavaScript heeft, naast de naam, niks met Java te maken, het is de "nieuwe" naam van Netscape's LiveScript.

Java (de taal) en C# bijvoorbeeld zijn gebaseerd op C++, wat weer z'n roots heeft in C en B(CPL). Dit zijn jaren-60 talen, en daarmee ouder dan Python.

@RJ
Buiten het (IT) onderwijs hebben Pascal en z'n afgeleiden nooit het volume van C++ en soortgelijke talen gehad. Delphi is de opvolger van het ooit populaire Turbo Pascal, en wordt slechts door één bedrijf wordt gemaakt, Borland. Er is (dus) geen Microsoft "Visual" versie van deze taal, en dat maakt het minder populair.

@Frank: ??? Delphi is zo 'visual' als wat, hoor! Of ik begrijp wellicht niet goed wat je met Microsoft Visual bedoelt....
Delphi is volledig object georiënteerd. Borland bestaat volgens mij niet eens meer en is overgenomen door Embarcadero die Delphi met alle C, Python, etc. varianten uitbrengt....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-23T11:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.