Eset komt met software voor Arm-processoren

Beveiligingsspecialist Eset heeft een betatest opgestart met cybersecuritysoftware voor Arm-chips. Die chips kunnen Windows en OS X draaien. Het gaat onder meer om de Mac mini, MacBook Air en Macbook Pro en nieuwe iMacs met M1-chip die recent werden geïntroduceerd.

Momenteel gebeurt de betatest voor Macs nog op vrij beperkte schaal. Hier gaat het om de zakelijke oplossingen Eset Endpoint Security voor Mac en de consumentenproducten Eset Cybersecurity en Eset Cybersecurity Pro.

Voor Windows-machines met Arm-chips (zoals de Microsoft Surface-reeks) is het beveiligingsbedrijf al begonnen aan een brede, publieke beta-testfase. Hier ligt de focus op Eset Endpoint Antivirus en Eset Management Agent. De Arm-varianten van de Windows-tools zullen in het najaar van 2021 op de markt gebracht worden.

Met de nieuwe producten speelt Eset in op de toegenomen vraag uit het bedrijfsleven. Steeds meer zakelijke gebruikers kiezen voor toestellen uitgerust met Arm-processoren omdat ze licht, krachtig en energiezuinig. De Microsoft Surface, HP Envy en de nieuwe Apple-computers behoren tot de bekendste apparaten. Veel beheerders hebben echter een beveiligingsprobleem met deze toestellen, omdat deze meestal geen of enkel ingebouwde malwarebescherming hebben, maar toch deel uitmaken van het bedrijfsnetwerk.

Exponentieel

Zeker sinds Apple zijn nieuwe producten met de M1-processor heeft uitgebracht, is de belangstelling voor Arm-chips exponentieel toegenomen, zowel in de bedrijven als bij thuisgebruikers. Arm heeft bijvoorbeeld ook al aangekondigd om, naast mobiele toestellen, servers uit te rusten met die processoren. Een belangrijk voordeel daarbij is de lagere warmteontwikkeling bij Arm-processoren. Daardoor kan bespaard worden op koeling in datacenters, een probleem dat veel inspanningen vergt en hoge elektriciteitskosten genereert. Onlangs heeft ook Nvidia aangekondigd ook aanwezig te willen zijn op de Arm-markt.

Ook bij cybercriminelen is de aandacht voor Arm trouwens gestegen. Een maand nadat Apple zijn apparaten met de nieuwe M1-chips presenteerde - een eigen aanpassing van Arm - trad GoSearch22 op de voorgrond als het eerste voorbeeld van platformspecifieke kwaadaardige code. Ongeveer twee maanden later verscheen Silver Sparrow, een nieuwe adware die zich richt op Macs en een kwaadaardig M1-specifiek bestand bevat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-04T18:07:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.