Stichting eist einde ‘hoge’ commissie op apps

Apple en Google worden mogelijk voor Nederlandse rechter gedaagd

Stichting App Stores Claims eist een miljard euro van Apple en Google omdat die bedrijven een te hoge commissie vragen bij de verkoop van apps. Het plan is een massaclaim op te tuigen om de techgiganten te dwingen hun transactiekosten te verlagen en consumenten te compenseren.

Consumenten betalen nu tussen de vijftien en dertig procent commissie bij aankopen van apps in de Apple App Store en de Google Play Store. Ook voor aankopen van producten in die apps wordt commissie gerekend.

Volgens de stichting, voorgezeten door internetondernemer en journalist Alexander Klopping, maken Apple en Google misbruik van hun economische machtspositie en hebben daarmee het mededingingsrecht geschonden door concurrentie in de appstores en digitale betaalsystemen uit te sluiten en ‘excessieve’ commissies te rekenen. ‘Appstore-gebruikers hebben als gevolg van dit gedrag te veel betaald in de appstores en dus schade geleden.’ De organisatie raamt dat bedrag op een miljard euro per bedrijf.

Apple eerder in opspraak

De stichting roept consumenten op om zich aan te sluiten bij de claim. Apple en Google zijn uitgenodigd in gesprek te treden over een oplossing. Als daar niets uitkomt en er zijn voldoende gebruikers aangesloten, dan wordt een gerechtelijke procedure gestart.

Apple ligt in Nederland al langer onder vuur. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt na klachten dat Apple ook andere betaaldiensten moet toestaan op zijn app-platform, zoals bijvoorbeeld IDeal. Apple paste daarop enkele punten in de voorwaarden aan maar dat is voor ACM niet voldoende. De boete in die zaak is inmiddels opgelopen tot vijftien miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Las hier laatst iets over deliquenten die illegaal downloaden en dat we daarom in Nederland een thuiskopieheffing betalen, ga ik die ook terug krijgen? Het is tenslotte van de zotte dat ik telkens opnieuw moet betalen omdat datadrager veranderd terwijl de muziek hetzelfde is gebleven. Oja, het stoffelijke bezit van datadragers is natuurlijk hopeloos ouderwets maar deze is wel overdraagbaar en wat betreft de handel heb ik dan toch liever het tastbare dan het vluchtige.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-14T10:55:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.