Gitlab 15 bundelt devops-fases in één platform

Alle fases van gezamenlijke softwareontwikkeling in één toepassing. Dat is de bedoeling van Gitlab 15, de nieuwste release van het veelgebruikte platform voor samenwerking tussen ontwikkelaars, beheerders en eindgebruikers van applicaties (devops). Volgens Gitlab maakt versie 15 een eind aan de wildgroei van losse tools voor devops.

Platforms voor devops zijn populair. Organisaties gebruiken ze voor de ontwikkeling van en samenwerking rond bedrijfskritische code, zodat ze veilig software afleveren en ermee de gewenste bedrijfsresultaten bereiken. Gitlab verwijst naar internationaal marktonderzoek waaruit zou blijken dat maar liefst negentig procent van de bedrijven devops als prioriteit ziet.

Slechts twaalf procent van de organisaties vindt dat hun devops volwassen is, aldus de onderzoekers. Vaak gebruiken ze meerdere losstaande devops-toepassingen. Bijvoorbeeld voor planning, ontwikkeling, integratie, testen, releasen en inbedrijfstelling van software. Het onderhoud van de tools wordt ervaren als tijdrovend en arbeidsintensief, wat innovatie en de realisatie van zakelijke doelstellingen belemmert.

Sneller en veiliger

Door alle fases van devops te bundelen in één platform kunnen bedrijven hun software sneller en veiliger afleveren, verwacht productdirecteur David DeSanto van Gitlab. 'Ze kunnen afstappen van in eigen beheer ontwikkelde devops-tools en de activiteiten van teams samenbrengen binnen één applicatie, van de planningfase tot het voltooide product.' De nieuwe release verbetert voor de betrokkenen het overzicht op de status van de applicatie en bijbehorende workflows.

Het is geen uitgelezen zaak dat organisaties direct voor één allesomvattend devops-platform kiezen. Vaak kiezen ze er bewust voor om per onderdeel van het ontwikkel- en beheerproces de voor hen gunstigste oplossing te gebruiken. Daar staat tegenover dat vooral de grote cloudplatformen hun eigen, geïntegreerde en veelomvattende devops-omgeving aanbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-24T16:08:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.