VU opent archief voor duurzame softwareontwikkeling

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een online-archief gelanceerd voor de ontwikkeling van duurzame software. Het Archive of Awesome and Dark Tactics (AADT) is vrij toegankelijk en opensource. Doel is te inspireren en best practices te delen met iedereen die betrokken is bij de transitie naar digitale duurzaamheid.

Initiatiefnemer is Patricia Lago, hoogleraar software engineering en hoofd van de onderzoeksgroep Software and Sustainability van de VU. Lago: ‘We krijgen veel vragen uit allerlei hoeken over het verduurzamen van it. Gedeeld worden niet alleen de awesome tactics die een positief effect helpen te bereiken, maar ook de voorbeelden van wat je beter niet kunt doen, de dark tactics.’

Het archief biedt informatie en kennis over hoe je het energieverbruik kunt verlagen of de voetafdruk van it-oplossingen kunt verkleinen. Wie goede voorbeelden deelt, krijgt daarvoor ook uitgebreide credits op de site. Ook kunnen via de site bestaande oplossingen aangevuld worden. Lago: ‘Je kunt eenvoudig door de catalogus bladeren via tags en categorieën. Ook is het mogelijk om via GitHub je eigen bijdrage te leveren, of door een formulier in te vullen en in te zenden, waarna het voor je geüpload wordt.’

Awesome

Awesome Tactics is een verzameling van Architectural Tactics (AT's) en Software Practices (SP's). Architectuur-tactieken zijn ontwerpbeslissingen die het bereiken van een specifiek kwaliteitsattribuut-respons beïnvloeden. Daarom hebben ze slechts één kwaliteitsattribuut als doel. Aan de andere kant kunnen software-praktijken zich richten op meerdere kwaliteitskenmerken en zijn ze te zien als 'best practices' voor softwareontwikkelaars die overal in het proces van softwareontwikkeling zijn toe te passen.

Donkere tactieken zijn tactieken die, mogelijk onbewust, een negatief effect hebben wanneer ze worden toegepast. Ze vertegenwoordigen niet-duurzame patronen; dit zijn patronen die in brede zin niet-duurzaam van aard zijn, waarbij we economische, ecologische en sociale overwegingen meenemen. We vullen Dark Tactics aan met een tegenmaatregel, met als doel een oplossing te zijn voor het niet-duurzame patroon dat wordt gepresenteerd. Software draait immers op hardware. Dat kost elektriciteit. En de opwekking van stroom leidt (vaak) tot CO2-uitstoot.

Cloud computing behoort bijvoorbeeld tot de categorie dark tactics als gebruikers cloudgebruikers hun digitale activa (bijvoorbeeld softwareapplicaties, gegevensbeheer, computerbronnen) migreren naar een gecentraliseerde cloudprovider. Een dergelijke migratie kan inhouden dat bestaande on-premise software daadwerkelijk wordt gemigreerd naar cloud hosting (bijvoorbeeld voor zakelijke klanten), of het gebruik van pay-per-use cloud-native applicaties (bijvoorbeeld voor eindgebruikers).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-06T12:49:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.