40 procent programmeur-vacatures onvervulbaar

Sollicitatiegesprek

Ict-programmeurs blijven schaars. Van elke tien vacatures zijn er vier waarvoor geen kandidaten worden gevonden. Dit blijkt uit een recent sectorrapport van ABN Amro. Bedrijven kampen al langer met onvervulbare ict-vacatures, waarvan de piek zich voordeed halverwege 2021. Ondertussen normaliseert de omzet in de ict-sector, na een dynamische coronaperiode.

De pandemie zorgde voor economisch geweld en sociale ontwrichting en de ict-sector kon daaraan niet ontsnappen, schrijft de bank. De omzet in de sector daalde in 2020 aanzienlijk, terwijl een jaar later juist sprake was van ongekende groei. De groei had te maken met de versnelde digitalisering in veel delen van de maatschappij.

Normalisering

Sinds een jaar vlakt de groei in de sector weer af en normaliseert deze rond de zeven procent. In het afgelopen kwartaal, dat liep tot oktober 2022, zou de omzet licht zijn gegroeid tot 7,7 procent. Het is goed om te melden dat ABN Amro ook media en drukkerijen schaart onder deze sector.

Ingezoomd op ict-services, -hardware en -software, is volgens de onderzoekers in 2022 sprake van stevige groei. Dit wordt aangezwengeld door de vraag naar ict-outsourcing, cloud computing en securityoplossingen. De aanhoudende groei zorgt er voor dat er veel vraag naar personeel is, bijvoorbeeld programmeurs.

Programmeur

In de ict-sector fluctueert het aantal vacatures voor deze functie de laatste jaren behoorlijk, met pieken in het tweede kwartaal van 2021 en in het tweede kwartaal van 2022. Voor een aanzienlijk deel van de vacatures kunnen bedrijven geen kandidaten vinden. In de periode voor afgelopen zomer gold dat voor ongeveer de helft van de openstaande banen als programmeur. In het derde kwartaal blijkt gemiddeld veertig procent onvervulbaar te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-04T10:27:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.