Oracle brengt Java 21 uit

Event | CloudWorld 2023

Oracle heeft de beschikbaarheid van Java 21 aangekondigd, de nieuwste versie van 's werelds meest gebruikte programmeertaal en ontwikkelingsplatform. De oplossing (Oracle JDK 21) biedt volgens het it-concern duizenden verbeteringen op het gebied van prestaties, stabiliteit en beveiliging. Oracle presenteert de nieuwste functies van Java 21 op Oracle CloudWorld, dat deze week in Las Vegas plaatsvindt.

'Met de nieuwe verbeteringen in Java 21 kunnen ontwikkelaars nog sneller betere applicaties bouwen dan voorheen. Bovendien zal commerciële ondersteuning ten minste acht jaar beschikbaar zijn zodat klanten in hun eigen tempo kunnen migreren', aldus Georges Saab, senior vicepresident Oracle Java Platform en voorzitter van de raad van bestuur van OpenJDK.

De nieuwste Java Development Kit (JDK) biedt updates en verbeteringen met vijftien JDK Enhancement Proposals (JEP's). JDK 21 biedt taalverbeteringen van OpenJDK-project Amber (stringsjablonen, recordpatronen, patroonmatching voor switch, onbenoemde patronen en variabelen, en onbenoemde klassen en hoofdmethoden voor instances); verbeteringen van Project Panama (api voor externe functies en geheugen en Vector-api); functies afkomstig van Project Loom (virtuele threads, 'scoped' waarden en gestructureerde concurrency); prestatie-updates (Generational ZGC); en onderhouds- en uitfaseringssfuncties (uitfaseren van de 32-bits x86-poort voor verwijdering, en voorbereiden op het niet toestaan van dynamisch laden van agents).

Java 11

De Java 21-release is het resultaat van een samenwerking tussen engineers van Oracle en leden van de wereldwijde Java-ontwikkelaarscommunity via OpenJDK en het Java Community Process (JCP). Naast de nieuwe verbeteringen wordt Java 21 ondersteund door Java Management Service (JMS), een native service van Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Deze service biedt één console en dashboard voor het beheren van Java-runtime-versies en -applicaties, lokaal of in elke willekeurige cloud. Lees de technische blogpost voor meer informatie over de functies in Java 21.

Op basis van feedback van klanten heeft Oracle tevens aangekondigd dat de ondersteuningsperiode voor Java 11 ten minste tot januari 2032 zal worden verlengd.

Dev.java

Dev.java is de officiële site voor Java-ontwikkelaars, en Oracle kondigtt aan dat daaraan een Java Playground is toegevoegd, evenals nieuwe communitybijdragen aan de contentcatalogus.

De Java Playground is een online testomgeving waarmee gebruikers kleine Java-codefragmenten kunnen typen en uitvoeren zonder dat daarvoor een lokale runtime of IDE nodig is. Ontwikkelaars kunnen nu direct nieuwe functies uitproberen met Java 21, vanuit een browser en ondersteund door OCI.

Dev.java heeft honderden Java-tutorials voor alle niveaus, gemaakt door het Java-team van Oracle. Dev.java accepteert nu ook bijdragen van de community via een nieuwe openbare repository binnen de Java GitHub-organisatie.

Ontwikkelaars kunnen nu al communitybijdragen vinden van inspirerende personen uit de branche zoals Dr. Venkat Subramaniam, Cay Horstmann, Jeanne Boyarsky, Heinz Kabutz, Paul Anderson en Gail Anderson.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Development

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-20T12:21:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.