ACM: Alliander mag softwaredienst uitvoeren

Hoofdkantoor Alliander in Arnhem

Energienetwerkbeheerder Alliander mag doorgaan met zijn nevenactiviteiten. Energieconcern RWE/Essent had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd hier handhavend tegen op te treden omdat die activiteiten niet zouden passen bij de rol van netbeheerder. Volgens ACM biedt de huidige wet daarvoor geen aanknopingspunten. Dat betekent dat Alliander onder andere mag doorgaan met de softwaredienst voor energietransacties via zijn dochteronderneming EXE.

De nevenactiviteiten van Alliander houden volgens ACM verband met diensten die verwant zijn aan infrastructuur. Bovendien houden de activiteiten geen energieproductie, -levering of –handel in. Het gaat om de dochterbedrijven Energy Exchange Enablers (EXE), Hoom en Mpare, die respectievelijk de softwaredienst voor energietransacties, de advisering over energiebesparing en het platform voor energiedata mogen voortzetten.

Het dochterbedrijf EXE richt zich op nieuwe energieconcepten die inspelen op kansen rondom decentrale energievoorziening. Denk bijvoorbeeld aan collectieven, opslagsystemen en realtime pricing. Het bedrijf biedt softwarediensten aan om deze nieuwe energiesystemen voor smart grids te ondersteunen.

Aanpassen wet

Tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer in maart 2015 over de rol van het netbeheer heeft ACM opgemerkt dat netwerkbedrijven steeds meer nevenactiviteiten ontplooien. Volgens ACM moet ervoor worden gewaakt dat deze activiteiten door hun aard of omvang risico’s inhouden voor het netbeheer. ACM is voorstander van een duidelijke afbakening van de rol van netwerkbedrijven, om mogelijk marktverstorend gedrag te voorkomen. Dit is ook de insteek van het wetsvoorstel Voortgang Energietransitie, dat ter consultatie ligt. Daarnaast roept ACM de netwerkbedrijven op om transparant te zijn over hun activiteiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-10T11:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.