Beveiliging struikelblok bij digitale transformatie

Digitale transformatie

Computerfabrikant Dell maakt de resultaten bekend van de wereldwijde Digital Transformation Security Survey. Hieruit blijkt dat de beveiliging door veel bedrijven als een struikelblok voor digitale transformatie wordt gezien. Als gevolg hiervan wordt het beveiligingsteam te laat bij het proces betrokken om voor resultaten van betekenis te kunnen zorgen.

De respondenten gaven echter aan dat het beveiligingsteam bedrijven kan helpen met de implementatie van digitale technologieën indien het in een vroegtijdige fase in de planning wordt betrokken. 96 procent van de Benelux-respondenten zegt te investeren in digitale technologieën zoals mobiele oplossingen, cloud-applicaties, cloud-infrastructuren en internet of things. Hoewel slechts 18 procent aangeeft dat het beveiligingsteam is betrokken bij deze initiatieven rond digitale transformatie, meent 85 procent dat de beveiliging er effectievere ondersteuning voor kan bieden als het beveiligingsteam in een vroeg stadium bij initiatieven wordt betrokken. Volgens veel respondenten is hier momenteel echter geen sprake van.

Onduidelijkheid over digitale transformatie

Wereldwijd bevinden de meeste bedrijven zich in een digitaal transformatieproces. Veel van hen hebben echter geen oog voor de mate van digitale hervorming binnen hun onderneming. Hoewel 89 procent van alle respondenten aangeeft dat er binnen hun branche sprake is van een digitale transformatie, is slechts 50 procent van mening dat dit ook binnen hun eigen bedrijf plaatsvindt. Slechts 27 procent zegt dat hun firma zich middenin zo'n proces bevindt. Desondanks meldt 72 procent bezig te zijn met projecten op het gebied van mobiliteit, 68 procent met cloud-projecten en 37 procent met internet of things - drie typerende onderdelen van digitale transformatieprojecten.

Beveiliging

96 procent van alle deelnemers aan de enquête zegt dat het beveiligen van digitale technologieën met problemen gepaard gaat, zoals onvoldoende middelen, de kans op beveiligingsincidenten, het verlies van controle en het vinden van het juiste evenwicht tussen de beveiliging en de productiviteit van het personeel. 85 procent van alle respondenten stelt dat zakelijke gebruikers het beveiligingsteam soms of altijd als struikelblok zien en het daarom niet bij een digitaal transformatieproject betrekken. De enquêteresultaten geven echter opvallend genoeg aan dat hetzelfde percentage respondenten van mening is dat het beveiligingsteam juist zou kunnen helpen bij het digitale transformatieproces indien het op het juiste tijdstip bij projecten wordt betrokken.

Andere belangrijke bevindingen zijn:

  • Slechts 18 procent van de respondenten geeft aan dat het beveiligingsteam betrokken is geweest bij alle initiatieven op het gebied van mobiliteit, internet of things, cloud computing en selfservice.
  • Meer dan drie op de vier van de respondenten (76 procent) is van mening dat het beveiligingsteam te laat wordt betrokken bij initiatieven rond digitale transformatie.
  • 85 procent stelt dat zakelijke gebruikers het beveiligingsteam mijden uit angst dat het een hindernis opwerpt voor hun initiatieven. Deze zorgen blijken echter in bijna twee op de drie gevallen (63 procent) ongegrond.
  • Meer dan 90 procent van de respondenten meent dat het beveiligingsteam de business effectiever kan ondersteunen als het over meer middelen zou beschikken.

Achtergrond

Tijdens de enquête, die werd uitgevoerd door Dimensional Research, gaven 631 ict-besluitvormers die verantwoordelijk waren voor de beveiliging antwoord op vragen over de gevolgen van digitale transformatie voor het beveiligingsteam. De enquête werd uitgevoerd in Nederland, België, Luxemburg, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Australië en de Scandinavische landen. Uit de resultaten bleek dat de ondervraagde bedrijven aanzienlijk waren gevorderd met de implementatie van belangrijke digitale technologieën. Organisaties hadden daar duidelijke zakelijke motieven voor en koesterden plannen voor verdere groei en investeringen in digitale transformatie.

De respondenten identificeerden verschillende zakelijke beweegredenen voor digitale transformatie. Verbeterde productiviteit van het personeel en zakelijke groei prijkten bovenaan de lijst. De ondervraagden gaven aan dat ze hun investeringen in digitale technologieën het komende jaar verder opschroeven. Internet of things zal naar verwachting de technologie zijn die in de toekomst het meest wordt toegepast. 55 procent heeft plannen voor de inzet hiervan. De zakelijke beweegredenen voor het gebruik van digitale technologieën verschilden per regio:

  • Respondenten in de Benelux en Verenigde Staten zijn meer geïnteresseerd in zakelijke groei dan respondenten in andere regio’s
  • Respondenten in de Scandinavische landen, gevolgd door Britse respondenten, zijn meer geïnteresseerd in de productiviteit van het personeel dan respondenten in andere regio’s
  • Australische respondenten zijn meer geïnteresseerd in concurrentiedruk dan respondenten in andere regio’s
  • Duitse respondenten, gevolgd door Australische respondenten, zetten met de grootste waarschijnlijkheid hun beveiligingsteam in voor alle projecten op het gebied van digitale transformatie
  • Respondenten in de Benelux, gevolgd door Duitse respondenten, maken zich het meeste zorgen dat het beveiligingsteam in een te laat stadium bij projecten wordt betrokken.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-21T11:22:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.