Bol.com-directeur is ICT Personality 2016

GDI heeft grootste digitale impact, Jedlix scoort op milieuvlak

Arie van Bellen (ECP), Daniël Ropers (Bol.com) en Lotte de Bruijn (Nederland ICT)

V.l.n.r.: Arie van Bellen (ECP), Daniël Ropers (Bol.com) en Lotte de Bruijn (Nederland ICT)

Daniël Ropers, directeur van Bol.com, is uitgeroepen tot ICT Personality 2016. Deze eretitel werd uitgereikt door brancheorganisatie Nederland ICT en ECP, het platform voor de informatiesamenleving, tijdens de Avond van de Digitale Economie in Den Haag. Volgens de jury is Ropers een ware ambassadeur voor de digitale economie. Op de avond werd verder de Digital Impact Award uitgereikt aan de ethische hackers van de GDI Foundation en de ICT Milieu Award voor de iChargesmart app van Jedlix.

De ICT Personality Award wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een grote persoonlijke bijdrage heeft geleverd aan het stimuleren van de digitale economie. Daniël Ropers slaagt er volgens de jury al zestien jaar in om Bol.com uit te breiden en te vernieuwen, wat hem een inspirerend voorbeeld voor anderen maakt. Met zijn inzet op het gebied van het stimuleren van digitalisering en de vernieuwing van het onderwijs toont hij zich bovendien een ware ambassadeur van de digitale economie. Ropers ontving de award uit handen van Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT.

Digital Impact Award

Tineke Netelenbos (ECP), GDI Foundation - winnaars van de Impact Award, Lotte de Bruijn (Nederland ICT)

V.l.n.r.: Tineke Netelenbos (ECP), GDI Foundation - winnaars van de Impact Award en Lotte de Bruijn (Nederland ICT).

De Digital Impact Award 2016 is gewonnen door Project 366 van de GDI Foundation. In dit non-profit project speurt een ethische hacker naar veelvoorkomende kwetsbaarheden en helpt hij organisaties deze op te lossen. Volgens de jury levert de GDI Foundation een concrete bijdrage aan een veiligere digitale wereld. Tot nu toe heeft het project al ruim vijfhonderd meldingen van veiligheidslekken opgeleverd in 55 landen.

‘Project 366 van de GDI Foundation levert met het opsporen en verhelpen van een groot aantal veiligheidslekken wereldwijd een concrete bijdrage aan een veiligere digitale wereld’, zegt Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP. ‘Gehackt worden heeft een grote impact, maar het voorkomen van een hack door het opsporen van kwetsbaarheden ook. Een missie die waardering verdient.’

Netelenbos  meent dat veiligheid en vertrouwen cruciale kernwaarden vormen voor onze digitale samenleving. ‘Daarom is dit jaar gekozen voor een winnaar actief in dit dynamische en cruciale domein. We kunnen heel veel van ethische hackers leren. Burgers, bedrijven en overheid kunnen alleen samen grip krijgen op het dynamische landschap van kwetsbaarheden en dreigingen. Bewustwording speelt daarbij een rol, maar juist ook het delen van kennis en ervaringen, en dus elkaar helpen bij het vergroten van noodzakelijke kennis en skills. We zijn hier als ECP al volop mee bezig via publiekprivate samenwerking binnen bijvoorbeeld het Platform Internetveiligheid, met de publiekswebsite Veiliginternetten.nl en de landelijke campagne Alert Online die 3 oktober aanstaande van start gaat.’

De Digital Impact Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of project met een zichtbare bijdrage aan de ontwikkeling van de digitale economie. De award is een initiatief van ECP en Nederland ICT. Andere genomineerden waren bunq, een bank die alleen bestaat als app, en XtraEye: een e-health toepassing ontwikkeld voor valdetectie ten behoeve van ouderen door middel van een polsband.

ICT Milieu Award

Arie van Bellen (ECP), Jedlix - winnaars van de Milieu Award en Lotte de Bruijn (Nederland ICT)

V.l.n.r.: Arie van Bellen (ECP), Jedlix - winnaars van de Milieu Award en Lotte de Bruijn (Nederland ICT).

De ICT Milieu Award 2016 ging naar Jedlix voor hun iChargesmart-app. Deze slimme toepassing regelt het opladen van elektrische auto’s op basis van de vraag en aanbod naar duurzame energie. Gebruikers kunnen er zo voor kiezen om alleen duurzame stroom te gebruiken en bovendien besparen op elektriciteitskosten. De app brengt de transitie naar duurzame energie dichterbij en combineert dat met een impuls voor elektrisch rijden. Het mes snijdt dus aan twee kanten, aldus de jury.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-09T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.