8 miljoen euro voor hightech in de landbouw

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stelt acht miljoen euro beschikbaar voor hightech innovaties in de Nederlandse landbouw en voedselindustrie. Die investering moet zorgen voor duurzamere productie en bijdragen aan het behoud van de leidende internationale positie die de sector volgens het ministerie inneemt. Van Dam verwacht dat door publiek-private samenwerkingen acht miljoen euro extra wordt gestoken in innovatie van hightech-toepassingen.

Het geld voor hightech-innovatie wordt ingezet via het Topsectorenbeleid. 'Drie Topsectoren (Hightech,Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) selecteren projecten die technologie uit de verschillende expertises combineren om daarmee innovatie te versnellen bijvoorbeeld door technologie uit de medische wereld of de ruimtevaart toe te passen in de landbouw', licht het ministerie toe.

Voorbeelden van toepassingen zijn landbouwrobots die de klok rond en op een milieuvriendelijke manier het land bewerken. Een ander voorbeeld dat wordt genoemd is de analyse van grote databestanden (big data) om antibioticagebruik terug te dringen en energie te besparen. Ook intelligente sensoren die bestaande landbouwsystemen efficiënter maken, satellietbeelden en sensoren om precies te zien waar water, mest of gewasbescherming nodig is, zijn voorbeelden van projecten.

Binnen enkele weken wordt bekend welke innovatieprojecten subsidie krijgen en welke omvang die investering heeft. Van Dam, die de investering van acht miljoen euro aankondigde tijdens de opening van Dutch Agri Food Week: 'De Nederlandse landbouw staat internationaal bekend als innovatief en efficiënt. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ict kunnen we die positie verder versterken. Dat draagt bij aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, en biedt ook kansen voor onze export.'

500.000 euro voor startups

Verder kondigde de staatssecretaris aan dat er nog eens vijfhonderdduizend euro beschikbaar komt voor zogenoemde start-up accelarators. Die accelerators moeten start-ups ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen.

De start-ups worden door gevestigde bedrijven gecoacht en begeleid in het ontwikkelen van ondernemerschap, bedrijfsplan en marketingconcept. De accelerators verbeteren ook de toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal. Begin 2017 start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-14T11:12:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.