Grote organisatie heeft zelden digitaliseringsplan

Vergaderen

Van de vijfhonderd grootste bedrijven en organisaties in Nederland heeft slecht 20 procent een meerjarenaanpak vastgesteld voor de digitalisering van hun organisatie. Vier van de vijf grootste organisaties heeft dus geen digitaliseringsplan vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van ict-dienstverlener Sogeti is uitgevoerd.

Onderzoeksbureau ProSpex ondervroeg 73 bestuurders van de vijfhonderd grootste organisaties van Nederland. Daaruit komt naar voren dat 40 procent van de top-vijfhonderd organisaties uit het Nederlandse bedrijfsleven en overheid zichzelf beoordeelt als een organisatie die niet voorop loopt in de adoptie van nieuwe technologie. De onderzoekers: 'De helft van deze zogenaamde ‘late majority’ geeft tegelijkertijd aan dat de kans groot is dat nieuwe organisaties hun markt betreden met innovatieve producten en diensten. Toch vindt 55 procent van de organisaties de inzet van nieuwe technologie en digitalisering belangrijke succesfactoren.'

Uit dit onderzoek onder de grootste bedrijven en instellingen van Nederland blijkt verder dat 41 procent van de respondenten minder dan 10 procent van het ict-budget besteedt aan innovatie en nieuwe bedrijfskansen.

'Nog altijd wordt het overgrote deel van het budget uitgegeven aan het draaiende houden van de bestaande ict-huishouding. Wat opvalt, is dat vooral het bedrijfsleven de dreiging ervaart van ontwrichting door technologische ontwikkelingen. 45 procent van de respondenten heeft te maken met ontwikkelingen die duiden op een disruptieve markt. Deze disruptie wordt vooral gevoeld in de financiële sector, gevolgd door de energiebranche, de chemische sector en dienstverleners.', delen de onderzoekers.

Flexibilisering en digitalisering hoog op agenda

Het stelt dat het merendeel (72 procent) van de overheidsinstellingen aangeeft dat zij minder te maken krijgen met ontwrichting. 'Dat is niet vreemd want de publieke sector ervaart nauwelijks concurrentie. Denk aan gemeenten die als enige vergunningen mogen afgeven', lichten de onderzoekers toe.

De agenda van de directie wordt volgens de onderzoekers vooral gedicteerd door de behoefte om de organisatie te flexibiliseren en te versnellen, zo zegt 60 procent van de respondenten. Op de voet gevolgd door de digitale transformatie van de organisatie (58 procent). Toch wordt de daad niet bij het woord gevoegd want maar één op de vijf van de ondervraagde organisaties heeft een digitaliseringsplan opgesteld.

'Ondanks dat bestuurders van grootzakelijke organisaties grote behoefte hebben aan flexibilisering en digitalisering, wordt het overgrote deel van het ict-budget besteed aan de continuïteit van bestaande systemen en niet aan strategische innovatieprojecten. Dat is een zorgelijke ontwikkeling die ook onderkend wordt door de respondenten van ons onderzoek. Het is dan ook niet zo vreemd dat ict-bestuurders naast beveiliging, ook digitalisering van diensten, flexibilisering van de ict en vermindering van ict-beheercomplexiteit als grootste uitdaging zien', concludeert business development manager cloud van Sogeti en opdrachtgever voor het onderzoek Johan Flikweert.

Business en ICT

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau ProSpex onder een representatieve steekproef van 277 organisaties die telefonisch ondervraagd zijn. Daarvan hebben 73 respondenten ook de online enquête volledig ingevuld. De respondenten zijn werkzaam in een leidinggevende rol op het snijvlak van business en ict. 44 procent van de ondervraagden werkt in de publieke sector. De overige respondenten zijn actief in de markt van (financiële) dienstverleners, energie, chemie, productie, retail, telecommunicatie en media. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van juni tot en met september 2016.

Meer informatie over het zakelijke top vijfhonderd-onderzoek is beschikbaar via de website van de benchmark.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-05T13:51:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.