Start-up geeft robotles aan productiemedewerker

De Brabantse start-up Smart Robotics zet een cursus op waarin laaggeschoolde medewerkers van bedrijven in de industrie, detailhandel, logistiek en voedingsindustrie leren omgaan met robots. De cursus is gericht op productiemedewerkers die in de toekomst naar verwachting steeds vaker met een robot samenwerken. Het ambitieuze doel is om op jaarbasis landelijk dertigduizend mensen een cursus aan te bieden.

Volgens de huidige plannen gaat het om een driedaagse cursus die zowel online als offline zal plaatsvinden. Mede-oprichter van Smart Robotis Mark Menting licht aan Computable toe dat bij de inzet van robots en ict vaak te weinig aandacht is voor de gevolgen voor gebruikers. 'Ict'ers en technici benaderen het vooral vanuit een technische visie en verliezen de gevolgen voor gebruikers en de organisatie die de technologie implementeert uit het oog. Dat is ook bij robotisering het geval.'

De cursus richt zich op productiemedewerkers die vaak laaggeschoold zijn en over weinig technische kennis beschikken. Menting benadrukt dat de interactie tussen robots en medewerkers vraagt om bijscholing. 'In de cursus proberen we een evenwichtig beeld te geven van de invloed van robots op hun werk. Nu ontaardt een discussie over de inzet van robots al snel in een kamp van voor- of tegenstanders. We helpen met een definiëring van het begrip robot en gaan in op de gevolgen op de werkvloer.'

Hij wijst erop dat robots geen bedreiging hoeven te vormen voor werk, maar ook banen kunnen redden, bijvoorbeeld doordat ze een medewerker bepaalde taken uit handen nemen, waardoor hij of zij voor ander werk kan worden ingezet.

Robot?

Menting ziet dat het begrip 'robot' te pas en te onpas wordt gebruikt voor allerlei toepassingen en wil de cursisten bijbrengen wat de verschillen zijn tussen machines en robots. Ook wordt ingegaan op ontwikkelingen als softbots/chatbots (software die de entiteit heeft van een robot. Red.). In de cursus staat de interactie tussen mensen en robots centraal.

Om de cursus vorm te geven is een adviesraad en klankbordgroep benoemd. Daarin zitten onder meer afgevaardigden van de TU/e, Tilburg University en bestuurders van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven.

High Tech Campus

Smart Robotics is in 2015 in Best opgericht en inmiddels gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Het bedrijf zet op dit moment ongeveer dertig robots in voor verschillende opdrachtgevers. Daarbij verhuurt het robots die worden ingezet voor bijvoorbeeld inpakwerk in de retail en logistiek.

Volgens Menting worden die robots bijvoorbeeld in drukke periodes ingeschakeld en kunnen ze binnen een week omgebouwd en afgesteld worden om een proces bij een andere klant te begeleiden. Menting wekte voor hij Smart Robotics startte in de uitzendbranche. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-13T10:34:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.