Invest-NL krijgt 2,5 miljard euro voor innovatie

Nieuwe staatsinvesteerder ondersteunt ook jonge bedrijven

Het kabinet heeft de investeringsinstelling Invest-NL opgericht. Er komt 2,5 miljard euro beschikbaar om bijvoorbeeld risicovolle activiteiten te financieren in sectoren waar veel verandert. Denk aan activiteiten die verband houden met thema's als energie, verduurzaming, mobiliteit, voedsel en de digitalisering van de industrie. De staatsinvesteerder gaat ook start-ups en scale-ups helpen. De investeringsinstelling gaat in 2018 van start.

Ondernemers kunnen bij Invest-NL terecht voor risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringsprogramma's. Daarnaast gaat Invest-NL in binnen- en buitenland grote maatschappelijke projecten op het gebied van zorg, veiligheid en onderwijs ontwikkelen en waar nodig meefinancieren. Nederland volgt met de oprichting het voorbeeld van andere EU-landen, die al een dergelijke investeringsinstelling hebben.  

De staatsinvesteerder gaat daarnaast ook start-ups en scale-ups helpen. Dat zijn innovatieve bedrijven die zich nog in hun beginstadium bevinden of daar net uitgroeien, maar kapitaal nodig hebben voor verdere groei. Invest-NL kan durfkapitaal leveren door bijvoorbeeld een belang te nemen in een fonds dat investeert in dergelijke bedrijven. Ook kan Invest-NL zelf participeren in doorgroeiende bedrijven.

Eén loket

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken wordt dankzij Invest-NL het financieren van projecten makkelijker en kunnen ondernemers een garantie ontvangen die hen investeringszekerheid biedt. Ook worden bedrijven geholpen met een exportkredietverzekering.

'Door dit bij één loket onder te brengen zorgen we voor meer duidelijkheid en maken we het ondernemers makkelijker.' De bewindspersoon vervolgt: 'Invest-NL zorgt daarnaast voor meer durfkapitaal voor startende en doorgroeiende bedrijven en voor een betere toegang tot Europese financiering. Dankzij Invest-NL is er straks méér geld om méér te doen voor méér ondernemers.'

Invest-NL

Invest-NL werkt aanvullend aan wat banken en pensioenfondsen doen en kan indien nodig risicokapitaal verstrekken aan ondernemingen. De investeringstak wordt een privaatrechtelijke staatsdeelneming. De Staat is de enige aandeelhouder en stort jaarlijks kapitaal in Invest-NL. Dit wordt vanaf 2017 opgebouwd naar 2,5 miljard euro. Begin 2018 moet Invest-NL van start gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-14T08:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.