CeBIT 2017 van start met Merkel en Abe

CeBIT 2017-update!

Shinzo Abe en Angela Merkel bezoeken de beursvloer van CeBIT 2017. Foto: Diederik Toet.

'It's CeBIT-time!' Met die kreet trapte de voorzitter van de Duitse ict-branche-organisatie Bitkom, Thorsten Dirks, de jaarlijkse zakelijke ict-beurs in Hannover af. Bondskanselier Angela Merkel en premier Shinzo Abe van Japan gaven ook acte de présence bij de opening op zondagavond 19 maart 2017. Op de beurs tonen zo'n drieduizend bedrijven en vierhonderd startups hun ict-toepassingen voor de zakelijke markt. CeBIT vindt plaats van 20 tot en met 24 maart 2017. Japan is partnerland.

Naast software, hardware en diensten is in de hallen veel plek ingeruimd voor ontwikkelingen op het gebied van virtual reality (vr), drones, kunstmatige intelligentie, 3D-printen, autonoom vervoer en IoT (Internet of Things). Computable doet de komende dagen verslag vanaf de beurs.

Tijdens de openingsceremonie op zondagavond 19 maart spraken onder meer de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Japanse minister-president Shinzo Abe. Partnerland Japan liet tijdens de ceremonie een dansvoorstelling zien waarbij beeldeffecten en augmented reality voor een futuristisch schouwspel tevoorschijn tovereden. Het land toont op de beurs ook robottoepassingen die in het sterk vergrijsde land allerlei zorgtaken voor ouderen op zich nemen.

Bij de opening valt op dat de beurs de presentaties in een hipper jasje giet. CeBIT heeft de laatste jaren veel concurrentie gekregen van andere beurzen, zoals de CES in Las Vegas (Consumer Electronics Show) en Mobile World Congres (MWC) in Barcelona. De aandacht voor CeBIT, die zich alleen op de zakelijke markt richt, leek naar de achtergrond te zijn verdwenen. Beursorganisator Deutsche Messe weet de boodschap van innovatie en vernieuwing in de zakelijke ict echter steeds flitsender te verpakken. Bovendien is er een uitgebreid seminar-programma dat gericht is op jongeren en startups.

Japan

Uiteraard ontbreken grote partijen als Salesforce, IBM, SAP, Software AG, Deutsche Telekom en Intel niet. Zij laten op hun megastands zo'n beetje het hele gamma aan diensten en producten voorbijkomen en moeten beslissers verleiden tot aankopen; het blijft tenslotte een handelsbeurs. 

Japan is dit jaar partnerland van Cebit. Dat was het ook in 1986, het jaar waarin CeBIT zich als aparte ict-beurs afsplitste van de industriebeurs Hannover Messe. Dat jaar blonk in één van de beurshallen een draagbare pc van Japanse makelij van acht kilogram zwaar. Een absolute innovatie voor die tijd, vertelt bondskanselier Merkel tijdens haar speech.

Vandaag, maandagochtend 20 maart, wandelt ze samen met premier Abe over de beursvloer (zie foto.) Beursorganisator Deutsche Messe verwacht de komende dagen zo'n 200.000 bezoekers. Dat is nog altijd fors minder dan de hoogtijdagen waarin 700.000 bezoekers (inclusief consumenten) naar Hannover kwamen. Maar de beursorganisatie is vastberaden om CeBIT te profileren als de wereldwijde etalage voor zakelijke ict-vernieuwingen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-20T10:33:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.