Suiker Unie adviseert telers op maat met SAP-app

Big-dataoplossing van The Next View verbetert suikerbietenteelt

Suikerklontjes

The Next View uit Den Bosch heeft voor Suiker Unie op basis van SAP-technologie een zogeheten smart farming-oplossing ontwikkeld. Met deze app voor veldwaarnemingen, gecombineerd met inzichten uit big data, kan de suikerfabrikant haar telers op termijn individueel advies geven. Door een efficiëntere suikerbietenteelt is zowel de eigen opbrengst als de opbrengst van de telers te verhogen, en tegelijkertijd aan een duurzame landbouw te werken

Suiker Unie heeft teeltinspecteurs in dienst die de suikerbietenboeren bijstaan met advies over de voeding en efficiënt meststofverbruik, de beperking van gewasbeschermingsmiddelen, het tegengaan van ziektes, het planten van de juiste rassen en het veranderende klimaat.

De big-dataoplossing van The Next View bestaat uit een mobiele applicatie, gebouwd met SAPUI5-technologie. Hiermee leggen de inspecteurs hun veldwaarnemingen vast en sturen deze door naar het in-memoryplatform SAP Hana. Suiker Unie leest die gegevens uit en heeft zo per perceel een overzicht van relevante landbouwparameters, geprojecteerd op een geografische kaart. Op basis van die gegevens kan de coöperatie op termijn gerichte landbouwadviezen geven aan telers.

Eerste stap

De app voor veldwaarnemingen is een eerste stap. Uiteindelijk wil Suiker Unie toe naar het boeren op basis van feiten (facts based farming).

'We hebben in Nederland maar een beperkte hoeveelheid landbouwgrond beschikbaar. Die moet je optimaal benutten. Het zo rationeel mogelijk omgaan met je teelt is de beste manier om duurzame akkerbouw te realiseren. Suiker Unie kan zijn telers daarbij helpen met gerichte adviezen, op termijn wellicht zelfs à la minute. The Next View ondersteunt ons in dit traject', zegt Jurriaan Visser, projectleider Agricultural Affairs bij Suiker Unie.

Het innovatietraject bleef niet onopgemerkt: The Next View won met de oplossing, die in nauwe samenspraak met de inspecteurs van Suiker Unie is ontwikkeld, een tweede plek in de 2017 Hana Innovation Award-wedstrijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-03T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.