VS nemen voortouw in ontwikkeling ai-standaarden

Het normalisatie-instituut in de Verenigde Staten, ANSI, heeft voorstellen ingediend voor de ontwikkeling van standaarden voor artificial intelligence (ai). Het gaat om een raamwerk (framework) voor kunstmatige intelligentie en de toepassing van machine learning. Dat moet leiden tot een betere afstemming van oplossingen in de praktijk en de maatschappelijke onrust rondom ai verminderen.

De voorstellen zijn ingediend bij de internationale standaardisatie-organisaties ISO en IEC. De Amerikaanse voorstellen bestaan uit gestandaardiseerde concepten en terminologie voor een beter begrip en bredere acceptatie van de technologie. Het Framework for artificial intelligence (ai) systems using machine learning richt zich op de praktische afstemmingsproblemen bij het gebruik van machine learning in ai=systemen en gaat in op maatschappelijke zorgen die er spelen ten aanzien van ai.

NEN: 'Hoewel srtificial intelligence zeker niet nieuw is en er al decennia onderzoek naar wordt gedaan, staat het op dit moment volop in de belangstelling. De toegenomen rekenkracht van computers heeft geresulteerd in de opkomst van machine learning. Deze tak van kunstmatige intelligentie is gebouwd op patroonherkenning en heeft de mogelijkheid om zelfstandig kennis op te bouwen.'

Vierde industriële revolutie

De organisatie benadrukt dat machine learning steeds meer praktische toepassingen in verschillende sectoren en industriële processen kent. Daarmee wordt deze tak van artificial intelligence beschouwd als een van de pijlers van de vierde industriële revolutie.'

De Nederlandse standaardisatie-organisatie NEN vraagt belanghebbenden hun mening te geven over de voorstellen van de Amerikanen. Die consultatie loopt tot 29 september 2017.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-04T09:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.