Hogeschool Rotterdam benoemt Harbers tot lector ai

Onderzoek focust op impact kunstmatige intelligentie op samenleving

Het college van bestuur van Hogeschool Rotterdam benoemt dr. Maaike Harbers tot lector artificial intelligence & society bij Kenniscentrum Creating 010. Haar onderzoek heeft betrekking op de vraag, hoe intelligente toepassingen ontworpen kunnen worden die gebruikers en samenleving ten goede komen.

Om de ethische en maatschappelijke effecten van technologie te benadrukken, maakt Harbers in haar onderzoek gebruik van value sensitive design. Dit is een aanpak waarbij tijdens het ontwerpproces expliciet aandacht wordt besteed aan menselijke waarden, zoals bijvoorbeeld privacy, duurzaamheid, nieuwsgierigheid en inclusiviteit.

Algoritmes in sociale media

Een van de projecten waar Harbers binnen haar lectoraat aan werkt, is ‘AI as a design material’. Daarin onderzoekt ze hoe ontwerpers omgaan met kunstmatige intelligentie in hun ontwerpactiviteit. Daarnaast ontwikkelt ze een project over algoritmes, sociale media en filterbubbels. Hierin wordt onder andere een tool gebouwd die inzicht geeft in de werking en effecten van algoritmes in sociale media.

Maaike Harbers

Dr. Maaike Harbers studeerde zowel kunstmatige intelligentie als filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft een PhD in kunstmatige intelligentie behaald aan de Universiteit Utrecht. Haar promotieonderzoek ging over self-explaining agents in virtuele training en vond plaats bij TNO Zij heeft als onderzoeker gewerkt bij onder meer de TU Delft, WODC, en bij het Institute for Human and Machine Cognition (Pensacola, VS) en de University of Washington (Seattle, VS).

Naast haar functie als lector blijft Harbers werkzaam bij de opleiding Creative Media and Game Technologies (CMGT) van Hogeschool Rotterdam

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-17T09:57:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.