Managed hosting door True

Europa breidt Galileo-netwerk verder uit

 

Vanuit Frans-Guyana, gelegen aan de noordkust van Zuid-Amerika, heeft de ESA (het Europese Ruimtevaartcentrum) vier nieuwe satellieten gelanceerd voor het Galileo-navigatienetwerk. Op die manier zijn nu tweeëntwintig van de dertig sondes voor Galileo in een baan om de aarde gebracht.

Met Galileo wil Europa een alternatief bouwen voor het gps-systeem, dat eigendom is van het Amerikaanse leger. In tegenstelling tot gps(en tot het Russische Glonass-systeem bijvoorbeeld) is Galileo ook expliciet bedoeld voor civiele toepassingen. Het moet niet alleen navigatie van schepen en auto’s verbeteren, ook reddingsdiensten kunnen de gegevens gebruiken bij zoekacties. Op lange termijn moet Galileo het bijvoorbeeld mogelijk maken dat vliegtuigen volledig autonoom kunnen landen met de automatische piloot.

De dertig satellieten waaruit het volledige netwerk bestaat (waarvan er zes als reserve gebruikt worden), hangen in een baan om de aarde op 23.000 kilometer hoogte. Van die dertig zijn er nu tweeëntwintig gelanceerd. Het is daarmee het grootste ruimtevaartproject dat de ESA al op zich nam. Een satelliet weegt ongeveer 700 kilogram.

De totale kostprijs voor het project ligt op zo’n vier miljard euro voor de bouw van de satellieten en de lanceerkosten. De exploitatie van het netwerk komt op nog eens achthonderd miljoen euro per jaar. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6262584). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×