Man opgepakt voor heling Bitcoin-supercomputers

Dit artikel delen:
Bitcoin

Een man uit Vlijmen is opgepakt voor het helen van twee superkrachtige computers. De apparaten kunnen worden gebruikt voor het 'minen' van Bitcoins en waren in de nacht van 9 januari gestolen in Eindhoven.

Dit meldt BNDeStem. Bitcoins zijn de laatste maanden behoorlijk veel waard. De digitale munten zijn momenteel voor zo'n elfduizend euro per stuk te koop. Het is ook mogelijk Bitcoins te krijgen door ze zelf te 'minen'. Naarmate er meer Bitcoins in omloop zijn, is er steeds meer rekenkracht nodig om één digitale munt te maken. Dat gebeurt door de kracht van computers aan elkaar te koppelen. De twee sterke computers die in Eindhoven werden gestolen waren daarvoor geschikt. 

Digitale experts

Dieven braken in de nacht van 9 januari de toegangsdeur open van een schuur in de wijk Achtste Barrier-Gunterslaer in Eindhoven. In totaal werden drie computers gestolen. Digitale experts van de politie vonden na negen dagen een digitaal spoor van twee van de computers. Dat leidde naar een huis in Vlijmen. Diezelfde dag nog is de 43-jarige bewoner opgepakt voor heling. Na verhoor is hij een dag later weer vrijgelaten. Of hij de computers gestolen heeft is niet duidelijk; in elk geval wordt hij door het Openbaar Ministerie vervolgd voor heling. De derde gestolen computer is nog niet teruggevonden.

Wat is mining?

Bitcoins onstaan bij het proces wat in het Engels ‘mining’ heet. Mining is in feite het valideren en vastleggen van de betalingen die in het bitcoinnetwerk plaatsvinden. In het bitcoinnetwerk moeten er betalingen gecontroleerd worden. De goedgekeurde betalingen moeten weer vastgelegd worden in de blockchain. Om dit valideren en vastleggen van de betalingen (mining dus) mogelijk te maken, zullen mensen hun computer of speciale hardware daarvoor moeten laten draaien en dit kost natuurlijk stroom. Wat de ontwerpers van het bitcoin-protocol dus verzonnen hebben is dat de mensen (de miners) die hun computer aan laten staan om betalingen te valideren en vast te leggen hiervoor een beloning krijgen. Of beter gezegd als je je computer of mining-hardware inzet voor mining maak je kans op een beloning en degene die als eerste met zijn computer of mining-hardware een ingewikkelde rekensom oplost wordt beloond met een aantal bitcoins.

Het oplossen van de rekensom wordt het vinden van een block genoemd en ongeveer elke tien minuten vindt een miner een block en krijgt hij  bitcoins.  Het vinden van een block kost een bepaalde hoeveelheid werk van de computer en de moeilijkheid van het maken (dus de kans dat een computer bitcoins kan vinden) wordt zodanig gereguleerd dat er in het hele bitcoin-netwerk nooit meer dan een vastgesteld hoeveelheid bitcoins per dag wordt gemaakt. Hoe meer computers er naar bitcoins gaan delven, des te moeilijker het dus wordt. De moeilijkheidsgraad van het minen wordt uitgedrukt in de bitcoin mining difficulty-factor.

Bron: Bitcoinspot.nl. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-26T10:19:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.