Managed hosting door True

Europa gaat geoblocking aanpakken

 

Europa

Het Europese Parlement gaat het 'geoblocken' bij online winkelen verbieden. Tegen het einde van het jaar zal elke Europese consument bij elke Europese online winkel kunnen shoppen, aan dezelfde prijzen en voorwaarden.

De EU heeft een paar duizend Europese websites onderzocht en daaruit bleek dat ongeveer tweederde een of andere vorm van geoblocking toepaste. Vanaf eind dit jaar zal dat verboden zijn. Klanten die over de grens winkelen moeten op dezelfde manier worden behandeld als lokale klanten, door hen toegang te geven tot dezelfde prijzen.

De verschillende behandeling van consumenten kwam enkele jaren geleden nog in de aandacht toen bleek dat enkel Franse klanten konden ingaan op bepaalde promoties van Disneyland Parijs. Wie niet uit Frankrijk kwam, kon dat niet.

Opmerkelijk: volgens de nieuwe regel is de verkoper van een goed niet direct verplicht om het te leveren, omdat verzending van een product van de ene kant van Europa naar de andere soms nog erg duur is. In dat geval kan de levering alleen plaatsvinden als de koper ermee akkoord gaat om de verzendingskosten op zich te nemen.

Digitale auteursrechtelijke beschermde inhoud, zoals e-books, downloadbare muziek, online videodiensten of online games, vallen voorlopig niet onder de nieuwe regels. De Europese Commissie moet binnen twee jaar na de inwerkingtreding van de verordening beoordelen of het verbod op geoblocking moet worden uitgebreid tot dergelijke content.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6296043). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.