Data en slimme technologie maken Zwolle beter

Project bekroond met SAG Award

V.l.n.r.: Marcel Broekhaar (gemeente Zwolle), Jack Dangermond (Esri-president) en Harm Russcher (gemeente Zwolle) tijdens de uitreiking van de SAG Award

De gemeente Zwolle heeft de Smart Zwolle Hub gelanceerd. De hub, die onderdeel uitmaakt van een smart city-project, helpt de stad om dankzij data en slimme technologie beter te laten functioneren. Het project won de SAG-prijs op de jaarlijkse Esri International User Conference.

Het eerste initiatief dat in de Smart Zwolle Hub live is gezet, is Senshagen. Dit project bestaat eruit om samen met de inwoners van de Zwolse wijk Stadshagen het lokale klimaat inzichtelijk - en daarmee de inwoners klimaatbewust(er) - te maken. Inwoners kunnen zelf sensoren ‘adopteren’ van het RIVM en het KNMI en meten zo luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind. Inmiddels telt de wijk vijftig sensoren.

Om de metingen vanuit de sensoren vervolgens te visualiseren én te analyseren wordt gebruikt gemaakt van Esri’s Arcgis Hub. Dit is een slim platform om datagedreven samen te werken. Via de Arcgis Hub kunnen gemeenten met bedrijven, partners en inwoners gezamenlijk aan uitdagingen van de stad werken. De visie erachter is dat door geografische data (via kaarten) te delen en zo slim samen te werken, het mogelijk is de leefomgeving te verbeteren en toekomstbestendig te houden.

Bekroond

De stappen van de gemeente Zwolle zijn internationaal niet onopgemerkt gebleven. Zo werd de hub als geheel onlangs onderscheiden met de Special Achievement in Gis (SAG) Award tijdens de internationale gebruikersconferentie van de Amerikaanse gis-leverancier Esri. De award wordt uitgereikt als blijk van waardering aan organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van geografische informatiesystemen.

Gemeente Zwolle, geselecteerd uit meer dan driehonderdduizend in aanmerking komende kandidaten, ontving de prijs voor de innovatieve toepassing van ‘thought leadership op het gebied van smart city'.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-17T08:30:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.