Open data in de EU is solide maar kan nog beter

Europa

De open data-politiek van de verschillende Europese landen staat op de rails, maar heeft nog lang niet zijn volledige potentieel bereikt. Dat blijkt uit het rapport ‘Open Data Maturity 2018: New Horizons for Open Data driven transformation' dat Capgemini maakte in opdracht van de Europese Commissie.

Met een algemene maturiteitsscore van 65 procent, toont het rapport aan dat Europa nog niet het volledige potentieel haalt uit open data. Capgemini onderzocht daarvoor vier parameters (Policy, Portals, Impact en Quality) die elk nog eens in verschillende subparameters werden opgedeeld.

Voor Policy (waaronder ‘Policy Framework), ‘Nationale coördinatie’ en ‘Licentienormen’ vallen), scoort Europa gemiddeld 82 procent. Portalen (met onder meer ‘Portal features’ en ‘Data Provision’) tikt af op 63 procent. Impact (‘Strategic awareness’, Social Impact, Political Impact,…) raakt niet verder dan 50 procent. Quality ten slotte, met ‘Automation’, ‘Data en metadata currency’, strandt op 62 procent.

België scoort met 65,2 procent bijna exact het Europese gemiddelde. Nederland zit daar met 73 procent zelfs nog een stuk boven. Onze landen behoren volgens Capgemini dan ook bij de zogenaamde ‘Fast Trackers’. Frankrijk, Spanje, Italië en Ierland zijn de ‘Trendsetters’, met scores boven de 80 procent.

Voor bijvoorbeeld de politieke dimensie boekten de meeste landen een mooie vooruitgang, maar op heel wat andere vlakken is er nog werk aan de winkel, zegt hoofdconsultant Gianfranco Cecconi van Capgemini. ‘De Europese landen streven er naar om de basics achter zich te laten, met bijvoorbeeld de juiste policies en de portalen, en proberen nu een consistente en duurzame impact te creëren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-22T09:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.