Blockchaincentrum opent deuren in Utrecht

Thomas Schouten, marketingmanager Lisk, geeft een presentatie in het kader van de communitybijeenkomst in Amsterdam.

Het blockchaincentrum Lisk Center opent begin 2019 haar deuren op de Jaarbeurs Innovation Mile in Utrecht. Het Lisk Center wordt een co-working space met als doel de adoptie van blockchain in de zakelijke markt te versnellen. Als de vestiging in Utrecht een succes blijkt, volgen meer soortgelijke vestigingen in Europese hoofdsteden.

Lisk ontwikkelt een blockchainplatform waarop iedereen blockchain applicaties kan bouwen, zogenaamde dapps (decentralised applications). Het Lisk Center, dat een op zichzelf staande organisatie is, moet helpen om deze applicaties sneller te ontwikkelen door op deze co-working space it’ers, community-leden, ondernemers en enthousiastelingen bij elkaar brengen om samen te werken aan de applicaties van morgen.

Deze boodschap staat centraal op de communitybijeenkomst van Lisk op 27 november 2018 in Amsterdam geopend. Computable sprak in de aanloop naar deze bijeenkomst met Thomas Schouten en Jurre Machielsen, de mensen achter het Lisk Center.

Thomas Schouten, marketingmanager Lisk, ziet het Lisk Center als een langetermijninvestering dat zich niet in euro’s hoeft terug te verdienen. Hoewel het Lisk Center losstaat van Lisk als organisatie, heeft Lisk tijd en middelen in het nieuwe concept geïnvesteerd. De boodschap van Schouten is duidelijk: ‘Wij willen de drempel voor bedrijven en ondernemers om met blockchain aan de slag te gaan verlagen. Een locatie waar geïnteresseerden aan blockchainapplicaties werken en waar bijeenkomsten plaatsvinden om de fijne kneepjes van het blockchain-programmeren te leren, moeten daarbij helpen. Als het Lisk Center in Utrecht een succes wordt, zullen soortgelijke locaties in diverse Europese hoofdsteden worden geopend.’

CryptoKitties

"De stichting Lisk werd bekend door de succesvolle uitgifte van de Lisk-token "

Lisk is vergelijkbaar met het meer bekende Ethereum. Ook Ethereum heeft een blockchain (main chain) ontwikkeld waarop derden eigen applicaties bouwen. Zoals CryptoKitties, een Pokemon-achtig spelletje dat in 2017 wereldwijde bekendheid verwierf toen één van de gefokte beestjes voor ruim 140.000 dollar is verkocht. In tegenstelling tot Ethereum heeft Lisk geen eigen programmeertaal ontwikkeld, maar vertrouwt het op het veelgebruikte JavaScript.

De stichting Lisk werd bekend door de succesvolle uitgifte van de Lisk-token waarmee het in 2016 ruim veertienduizend Bitcoins ophaalde. Sindsdien is het team gegroeid van vier naar ruim zestig werknemers nu. Het Lisk Center is een aparte stichting, opgezet door cryptoliefhebber en Lisk-enthousiasteling Jurre Machielsen. Machielsen, zelf een it-professional, gelooft in de missie van Lisk en hoopt met de opening van het Lisk Center een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van blockchainapplicaties.

Lokale overheid

Dat de heren enthousiast zijn over de nieuwe vestiging is duidelijk. ‘Wij hebben ook Amsterdam als vestigingslocatie overwogen, maar de keuze is op Utrecht gevallen. De centrale ligging, het concept van JIM en de ondersteuning vanuit de lokale overheid gaven de doorslag’, vertelt Machielsen.

Ook Annebel Bosma, verantwoordelijk voor de Jaarbeurs Innovation Mile, is blij met de nieuwe huurders. ‘JIM is een innovatieve co-working space voor scale-ups. JIM staat voor het in verbinding brengen van gelijkgestemden en anders denkenden. Het Lisk Center, waar creatieve ondernemers samenwerken aan innovatieve digitale infrastructuur, is een voorbeeld waarvoor JIM staat.’

Leonard van Nispen, businessadviseur ICT bij Gemeente Utrecht, heeft zijn nek uitgestoken voor het Lisk Center. ‘Nederland moet zich realiseren dat it onze sector is’, vindt Van Nispen. ‘Wij zijn een dienstenland, daarin kan een innovatieve it-sector niet ontbreken.’ Van Nispen heeft het blockchaincentrum van advies voorzien, de verschillende vestigingsmogelijkheden in zijn stad uit de doeken gedaan en bemiddeld tussen JIM en Lisk Center. Dat deze inspanningen eraan hebben bijgedragen dat het Lisk Center binnenkort haar deuren in Utrecht opent, maakt hem trots. ‘’Het Lisk Center is een eyecatcher. Als stad zijn wij trots dat zo’n concept hier onderdeel van het ecosysteem wordt.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"JIM is een innovatieve co-working space voor scale-ups."
"JIM staat voor het in verbinding brengen van gelijkgestemden en anders denkenden."

Achterin de zaal is nog volop ruimte voor de tarot kaart expressionisten demo en de cursus tantra based mining.
Vergeet ook niet de workshop Satoshi massage en duurzaam Crypto jacking, speciaal voor ZZP-ers.

Beste Dino,
Dank voor je reactie! Interessante concepten. Wellicht liggen er kansen voor jou op JIM. Ik kom graag langs om meer te leren over tantra based mining en tegen een workshop van Satoshi zeg ik ook geen nee.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-27T18:18:00.000Z Justus Hemelaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.