Goederen Mapper Lithography te koop op online veiling

Veiling

Geïnteresseerden in benodigdheden bij het maken van maskerloze elektronenbundel-lithografiemachines, ook wel e-beam-lithografie genoemd, kunnen hun slag slaan. De goederen van chipmachinemaker Mapper Lithography worden namelijk vanaf vandaag online geveild.

Mapper Lithography is in 2000 opgericht met de Technische Universiteit Delft als een van zijn aandeelhouders. In december 2018 werd het faillissement uitgesproken. Een maand later maakte ASML de overname bekend waarbij de activiteiten overgenomen zijn, maar niet alle goederen. Deze goederen worden nu ter veiling aangeboden op het platform van Troostwijk Auctions in drie online veilingen.

De eerste veiling sluit op 12 maart 2019 en heeft voor geïnteresseerden vandaag, 11 maart 2019, een kijkdag gepland. De tweede veiling sluit op 19 maart en de derde op 27 maart vanaf tien uur. Voor deze veilingen zijn ook kijkdagen gepland. De tijden van de kijkdag zijn wisselend per locatie en op de website van Troostwijk Auctions terug te vinden.

Printplaat-industrie

‘Een groot deel van de goederen die op deze veilingen aangeboden worden zijn bijzonder. Met name de zaken onder de categorie ‘Printplaat (PCB) Industrie’, komen niet vaak op de markt. Daarnaast veilen we ook veel gangbare zaken, zoals laboratoriumapparatuur, palletwagens, gereedschap, camera’s en kantoorinventaris. De goederen zijn veelal gebruikt in een clean room-omgeving waardoor ze er allemaal nog als nieuw uit zien’, vertelt veilingmeester Teun van Leeuwen.

Het bedrijf hield zich bezig met de ontwikkeling en productie van een maskerloze elektronenbundel lithografiemachine (waferstepper). Zo zitten onder meer acuacaperixen, zogenaamde ‘clamping process test-setups’, koelonderdelen, stalen kasten en een roestvrijstalen vacuümtank in de veiling.

Faillissement en doorstart

Chipmaker Mapper Lithography werd op 28 december 2018 failliet verklaard nadat het bedrijf een week eerder surseance van betaling aanvroeg. Bij het bedrijf werkten destijds ongeveer 270 mensen. De ontwikkelaar van maskerloze elektronenbundel-lithografiemachines, ook wel e-beam-lithografie genoemd, moest uitstel van betaling aanvragen wegens acuut geldgebrek.

In januari 2019 nam chipmaker ASML Mapper over, het bedrag werd hierbij niet bekendgemaakt. Het verschil tussen de manier die ASML toepast om chips te maken en de techniek van Mapper is dat bij ASML licht door een masker op de wafer valt om zo de schakelingen op een chip te vormen. Mapper doet dat anders, namelijk door middel van het tekenen van de schakelingen met licht op de chip. Dit doet een machine van Mapper met honderdduizenden lichtstralen tegelijk, maar dit zorgde voor veel technische obstakels in het ontwikkelingstraject. Volgens NRC heeft ASML met name het personeel over willen nemen, het bedrijf uit Veldhoven gaat niet verder met de technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-11T08:58:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.