'Politie start test vliegende auto op de Wadden'

De politie gaat in 2020 tests uitvoeren met de inzet van een vliegende auto op de Waddeneilanden. Dat zegt de maker van een Gyroplane, het bedrijf Pal-V uit Raamsdonksveer. Het toestel wordt vanaf vliegbasis Leeuwarden ingezet en moet sneller ter plaatse zijn dan een helikopter. Bovendien kan het vervolgens de weg rijdend voortzetten.

Dat zei Carlo Maasbommel, verantwoordelijk voor business development bij de maker en ontwikkelaar van het toestel, Pal-V, tijdens de Hannover Messe 2019. Volgens Pal-V maakt de test deel uit van een bredere pilot waar ook Rijkswaterstaat en Prorail aan deelnemen. Zij gaan de Pal-V mogelijk inzetten voor de inspectietaken, bijvoorbeeld van elektriciteitsmasten en infrastructuur.

Een woordvoerder van de landelijke politie-organisatie vindt Pal-V iets te voorbarig. Ze zegt dat het plan voor een test met een vliegende auto bij de landelijke organisatie in Den Haag nog niet bekend is. ‘Eenheden hebben ook eigen innovatieteams. Mogelijk zijn daar afspraken mee gemaakt, maar het beleid wordt vanuit de korpsleiding bepaald.’

Een woordvoerder van Pal-V meldt desgevraagd dat het idee voor de inzet van de vliegende politie-auto is ontstaan op een innovatie-evenement (pilot challenge) van de politie, Rijkswaterstaat en Prorail. Dat was in november 2018 in Rotterdam. ‘De precieze details van de pilots worden uitgewerkt en zullen binnen enkele weken officieel bekend worden gemaakt’, zegt het bedrijf dat voet bij stuk houdt dat het toestel door de politie wordt getest.   

Vliegende auto Pal V pronkt op Hannover Messe

Pal-V

De Gyroplane van Pal-V komt in 2020 op de markt. Volgens het bedrijf worden er wereldwijd negentig exemplaren geleverd en gaat het toestel afhankelijk van de gekozen opties tussen de drie en vijf ton kosten.

Het bedrijf uit Raamsdonksveer startte in 2007 met de ontwikkeling. Om het toestel te mogen vliegen is een vliegbrevet nodig. Het toestel is op nummerbord te zetten en mag dan deelnemen aan het opennaar verkeer.

Het bedrijf zegt ook met hulporganisatie Flying Doctors in gesprek te zijn over de inzet van de toestellen bij rampen en in moeilijk begaanbare gebieden.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maak hem ook meteen waterproof; vliegen, varen en rijden ;-)

Krijgen wij nu nog meer politie agenten die er uit vliegen?

@Leon: Moeten al die politieagenten dan een vlieg-, vaar- en rijbewijs halen?
Als hij goed gebouwd is, is een helmplicht niet nodig he ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-11T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.