Aircision test 5G op basis van lasertechnologie

Data gestraald van en naar gebouwen op de Eindhovense High Tech Campus

5G

De Nederlandse startup Aircision gaat zijn Free Space Optics-technologie testen door data heen en weer te zenden op gebouwen op de Eindhovense High Tech Campus. De technologie betreft 5G-communicatie via laser, een technologie die volgens het bedrijf conventionele kabels en glasvezel vervangt in strategische delen van communicatienetwerken.

Dit kondigde het bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van HighTechXL, aan tijdens de Beyond Tech-conferentie in Eindhoven. De test straalt gegevens van en naar gebouwen op de High Tech Campus Eindhoven. Volgens Aircision gaat het om 's werelds eerste test van Free Space Optics (FSO) als werkende technologie voor toekomstige 5G-netwerken. De lasertechnologie biedt volgens de technici grote mogelijkheden voor datatransmissie met hoge bandbreedte.

Optische verzending

"De techniek kan mogelijk een permanente oplossing zijn voor afgelegen bieden in de wereld waar het uitbouwen van glasvezelnetwerken te duur is"

‘Het concurrentievoordeel van Aircision is de aanpassing van de lasertechnologie om een intensere, meer gerichte techniek te creëren voor het optisch verzenden van een signaal van tien gigabit per seconde door de lucht’, aldus John Reid, cto van Aircision.

Het systeem is verder goed bestand tegen atmosferische effecten dan bestaande FSO-technologie. Lasertechnologie is daarnaast goedkoper en makkelijker te implementeren dan het bouwen van fysieke infrastructuur. Ook is de technologie het antwoord op huidige knelpunten, zoals limieten voor afstand en netwerklatentie. Daarmee kan het mogelijk een permanente oplossing kan zijn voor afgelegen bieden in de wereld waar het uitbouwen van glasvezelnetwerken te duur is.

Aircision is een startup op de High Tech Campus Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van toepassingen op basis van geavanceerde lasertechnologie. Aircision is eind 2018 opgericht met steun van de Startup Alliance Eindhoven en HighTechXL. HighTechXL is een initiatief van de Eindhoven Startup Alliance met ASML, Philips, NTS Group, High Tech Campus Eindhoven, ABN AMRO, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en EY/HVG als stichtende leden.

Eindhoven als 5G-proeftuin

Eerder dit jaar kondigde de gemeente Eindhoven de implementatie van het eerste Nederlandse 5G-testnetwerk aan. Bedrijven als VodafoneZiggo, Ericsson, High Tech Campus Eindhoven, PSV en poppodium de Effenaar nemen deel aan het project. De test van Aircision valt binnen deze 5G-proeftuin.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-12T09:28:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.