D66 bepleit Europese techstrategie en miljardenpotje

Initiatiefnemer Kees Verhoeven wil 50 miljard Europees geld reserveren voor techbedrijven

Investering

Er moet een Europese strategie op het gebied van technologie komen, vindt regeringspartij D66. Europese techbedrijven moeten gemakkelijker kunnen fuseren en worden beschermd tegen overnames door bijvoorbeeld de Chinezen of Amerikanen. De politieke partij bepleit bovendien een potje van 50 miljard euro voor Europese digitale technologie.

D66 doet zijn plannen uit de doeken in zijn Europese Tech Strategie, een initiatief van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. Dit meldt het Financieele Dagblad vrijdag. Het plan krijgt de steun van de liberale fractie in het Europees Parlement, schrijft de zakenkrant.

Het plan van D66 volgt in grote lijnen de industrieagenda van de Duitse regering. Daarin wordt ook gepleit voor meer slagkracht voor Europese technologiebedrijven.

Amerikaanse en Chinese dominantie

"Europa dreigt onder de voet te worden gelopen"

Verhoeven is bezorgd om de dominante marktpositie van Amerikaanse en Chinese bedrijven en de grote ambities die China heeft. 'Europa dreigt onder de voet te worden gelopen', zegt hij in het FD.

Verhoeven en de zijnen willen dat de Europese Unie tussen 2021 en 2027 vijftig miljard euro uittrekt voor vijf technologieën die topprioriteit moeten krijgen. Het gaat daarbij om kunstmatige intelligentie, cybersecurity, ruimtevaart, quantum computing en digitale infrastructuur. Van dat bedrag zou twee miljard moete gaan naar een nieuw instituut voor kunstmatige intelligentie in Eindhoven.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor D66 is voor elk probleem meer EU. En ook al hebben ze op dit vlak een punt zullen de Amerikaanse Big Tech lobbyisten in Brussel dit initiatief naar alle waarschijnlijkheid tegenhouden of afzwakken. Immers Big Tech wenst haar monopolie positie te behouden ten koste van alles en iedereen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-03T11:57:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.