Rotterdam en ict-partners testen slimme zeecontainer

IBM, Cisco, Esri en Axians werken mee aan digitale transformatie van haven en logistiek

De Rotterdamse haven en samenwerkingspartners IBM, Cisco, Esri en Axians, hebben vandaag het startschot gegeven van Container 42. Dat is een met sensoren, ict-, meetapparatuur en zonnepanelen uitgeruste zeecontainer, die tijdens een twee jaar durend project allerlei data gaat verzamelen.

Tijdens die twee jaar durende dataverzamelreis meet de apparatuur in de container vibratie, helling, gps-positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur. De container is ook uitgerust met zonnepanelen om te zien hoeveel energie een container op een containerschip, een trein of een truck kan oogsten tijdens de reis.

‘De verzamelde gegevens helpen inzicht te geven in de uitdagingen in transport en logistiek en dragen bij aan de ontwikkeling van een digital twin van de haven, een digitale representatie van de werkelijke, fysieke haven’, melden de betrokken partijen in een persbericht.

Mede door de gps- en meetapparatuur in de container moet bij eventuele schade na worden gegaan wie op dat moment verantwoordelijk was voor de container. Ook sorteren de Rotterdamse Haven en haar techpartners voor op een situatie waarbij containers communiceren met hijskranen en de systemen van de douane, net de bedoeling data automatisch in systemen in te voeren.

IoT-platform

Het huidige internet of things (iot)-platform van Havenbedrijf Rotterdam dient als basis voor die data-uitwisseling met de container. Dat platform werd begin dit jaar opgeleverd door de samenwerkende partners IBM, Cisco, Esri en Axians, onder regie van het havenbedrijf.

De betrokkenen: ‘Via dit cloudplatform verzamelt en verwerkt Havenbedrijf Rotterdam data, afkomstig van sensoren in de haven. Op die manier komt er realtime informatie binnen over infrastructuur, water en lucht en kan de Rotterdamse haven de dienstverlening verder verbeteren.’

Autonome schepen

Digitalisering in de Rotterdamse Haven moet leiden tot een veiligere, betrouwbaardere en snellere doorvoer en moet Rotterdam in staat stellen in de toekomst autonome schepen in de haven te verwelkomen, schrijven de betrokkenen.

Het project sluit aan bij de ambitie van de haven van Rotterdam om de slimste zeehaven ter wereld te zijn.

Transport Logistic München

Voordat de container de wereld over gaat reizen, maakt het begin juni 2019 een stop in München waar de beurs Transport Logistic 2019 (TLM) plaatsvindt.

Van 4 tot en met 7 juni staat de Container 42 bij de entree aan de Oostzijde. Experts van Havenbedrijf Rotterdam en de deelnemende partners geven daar informatie over de laatste innovaties op het gebied van digitalisering. 

Container 42Transport Logistic München

Container 42 is een platform waar Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri, Axians, Intel, HyET Solar, Van Donge & de Roo, Awake.ai, Betta Batteries, Simwave, Advanced Mobility Services, Kalmar en Shipping Technology intensief samen werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-24T10:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.