Data Science-prijs voor Pacmed, Philips en Kingma

Voor de derde maal zijn de Nederlandse Data Science-prijzen uitgereikt. Startup Pacmed ontving de Anthony Fokker-prijs, Philips Research won de Hendrik Lorentz-prijs en wetenschapper Diederik Kingma sleepte de Gerrit van Dijk-prijs in de wacht.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) reikten gisteren de Nederlandse Data Science-prijzen in de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch uit. 

De KHMW heeft sinds 1752 als doel een brug te slaan tussen wetenschap en samenleving. De BDA beoogt het ontsluiten van kennis, delen van expertise en onderzoek en het stimuleren van innovatie op datagebied. Bij de alliantie zijn bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen aangesloten.

Tools voor de zorgsector

Pacmed ontving de Anthony Fokker-prijs, een prijs van drieduizend euro voor ondernemingen die korter dan vijf jaar bestaan en datawetenschap toepassen. Pacmed ontwikkelt beslissingsondersteunende tools voor de zorgsector. De tools zijn gebaseerd op de analyse van routine-zorggegevens. Zorgverleners kunnen ermee behandelbeslissingen nemen gebaseerd op de uitkomsten uit de praktijk bij vergelijkbare patiënten.

Philips Research ontving de Hendrik Lorentz-prijs, een prijs voor bedrijven of overheden die datawetenschap toepassen. Aan de hand van kunstmatige intelligentie ontwikkelt de onderzoeksafdeling van Philips-producten die een gezonde levensstijl stimuleren en ziekten voorkomen. De jury roemt Philips' slaaphulp SmartSleep DeepSleep en de tumor-monitoringtool OncoSignal.

Bayesiaanse inferentie

Diederik Kingma won de Gerrit van Dijk-prijs met zijn proefschrift 'Variational Inference and Deep Learning: A New Synthesis'. De wetenschappelijk onderzoeker naar machine learning rondde in oktober 2017 zijn PhD cum laude af met dit proefschrift.

Kingma's onderzoek gaat over de Bayesiaanse inferentie: wat is de voorwaardelijke kans op een gebeurtenis Y gegeven dat X plaatsvindt? Deze vraag is relevant bij de herkenning van objecten in afbeeldingen. Kan een computer bijvoorbeeld een auto herkennen zonder dat je dat aangeeft? Het proefschrift kreeg volgens de jury 25.000 vermeldingen op conferenties en in tijdschriften, wat ongekend veel is.

Onder meer de Universiteit van Amsterdam, Oracle en Ortec ondersteunen de organisatie van de Nederlandse Data Science-prijzen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-14T11:38:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.