Melkrobot-uitvinders grijpen naast innovatieprijs

Materiaalwetenschapper Rik Breur valt wel in de prijzen

Koeien

De Nederlandse uitvinders Alexander van der Lely en Karel van den Berg hebben hun nominatie voor de European Inventor Award 2019 niet kunnen verzilveren. De heren waren in de categorie Industrie genomineerd voor de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde melkrobot. Initiatiefnemer van de prijs, het Europees Octrooibureau (EOB), kende de prijs toe aan twee Oostenrijkse uitvinders die een nieuwe technologie ontwikkelden om plastic te recyclen.

Een andere Nederlander, materiaalwetenschapper Rik Breur, viel op 20 juni 2019 in Wenen wel in de prijzen binnen de categorie Midden- en Kleinbedrijf. Hij ontwikkelde een niet-toxische folie als afweer tegen de aangroei van zeeorganismen als algen, zeepokken en mosselschepen op scheepsrompen en vaste bouwwerken in zee.

Melkrobots

De volledig geautomatiseerde melkrobot - die sinds de jaren negentig is doorontwikkeld en inmiddels in veertig landen op de markt is – biedt zowel voor de koe als de veehouder allerlei voordelen. Zoals verhoging van het dierenwelzijn en de melkopbrengst, reductie van de arbeidskosten en efficiëntere bedrijfsvoering.

De koeien kunnen de melkrobot in lopen wanneer zij gemolken willen worden. De box heeft aan één kant metalen stangen en een robotarm. Sensoren zorgen ervoor dat de melkmachine naadloos aansluit op de uiers en de koeien efficiënt zijn te melken zonder een enkele ingreep van de veehouders. Het systeem wordt de Astronaut genoemd: de koeien zijn verbonden met de high-techmachine maar behouden hun bewegingsvrijheid, zoals een astronaut op een ruimtewandeling doet. Vervolgens scant het systeem de halsband van de koe en slaat relevante data op, zoals melkproductie en voedergewoontes. De gegevens worden in een softwareprogramma ingevoerd en geanalyseerd en helpen boeren om hun koeien efficiënter te verzorgen en te monitoren (op bijvoorbeeld een vroegtijdige signalering van mogelijke ziekte). Bovendien biedt de installatie allerlei data aan die boeren kunnen analyseren en waarmee ze hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren.

Winnaars European Inventor Awards

Het Europees Octrooibureau organiseerde de European Inventor Awards voor de veertiende keer. De winnaars uit Oostenrijk, Frankrijk, Japan, Spanje en Nederland vielen in de prijzen met het recyclen van plastic, kankerdiagnose, oplaadbare batterijtechnologie, beschermfolie voor schepen en dna-testen.

De prijzen werden uitgereikt in de Wiener Stadthalle in het bijzijn van zo’n zeshonderd gasten. De jury bestond uit zo’n honderd uitvinders en investeerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-24T11:08:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.