Consortium zet quantum op nationale agenda

TNO, QuTech, QuSoft, NWO, QT/e, Lorentz Instituut, AMS-IX, Techleap.nl en Microsoft stellen vier actiepunten op

Kwantum

Een consortium van diverse kennisinstellingen en techbedrijven heeft de Nationale Agenda Quantum Technologie opgesteld. Hierin is in kaart gebracht wat er de komende jaren nodig is om de voortrekkersrol van Nederland op het gebied van quantumcomputers en -netwerken te behouden en te versterken.

Volgens het kabinet is Nederland een van de leidende spelers op het gebied van quantumcomputing. Zo zijn Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen koplopers op het gebied van qubits, quantuminternet, quantumalgoritmes en post-quantumcryptografie en fungeren zij als een magneet voor wereldwijde bedrijfsinvesteringen en talent. Daarnaast zijn we sterk in systems engineering en in het combineren van technologieën tot werkende systemen.

Om een leidende positie te behouden, is er op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een agenda opgesteld om die ambities waar te maken. Deze is ontwikkeld door een consortium van Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven, te weten: TNO, QuTech, QuSoft, NWO, QT/e, Lorentz Instituut, AMS-IX, Techleap.nl en Microsoft.

Vier actiepunten

Congres Overheid 360⁰

Overheid 360°, het jaarlijks congres over informatiemanagement voor de overheid, vond plaats op 9 oktober 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Computable was hoofdmediapartner. Zie ook: www.overheid360.nl. 

De agenda bevat vier actielijnen. Er moeten doorbraken in onderzoek en innovatie gerealiseerd worden, er moet ecosysteemontwikkeling plaatsvinden op het gebied van marktcreatie en infrastructuur, er moet geïnvesteerd worden in de educatie, kennis en vaardigheden op het gebied van kwantum en tot slot moet er een maatschappelijke dialoog rondom kwantumtechnologie gestart worden.

Overkoepelend zijn er bovendien drie katalysator-programma’s gestart om de ontwikkelingen van quantumtechnologie te versnellen. Dit moet tastbare oplossingen opleveren zodat eindgebruikers en onderzoekers ervaring kunnen opdoen met de technologie.

De Nationale Agenda Quantum Technologie is op 16 september door Robbert Dijkgraaf, directeur bij het Institute for Advanced Study in Princeton, aan staatssecretaris Mona Keijzer overhandigd. Zij laat weten dat het kabinet de komende tijd gaat onderzoeken hoe de strategie van de agenda is uit te voeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NWO

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-17T11:34:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.