Leydenjar opent proeffabriek voor superbatterijen

Onderneming krijgt kapitaalinjectie van vier miljoen euro

Het team van LeydenJar.

De Leids-Eindhovense startup Leydenjar opent een proeffabriek in Eindhoven voor de productie van een nieuwe generatie accu’s met vijftig procent meer energieopslag. De toename van energieopslag is volgens de onderneming mogelijk dankzij het gebruik van een door Leydenjar gepatenteerde poreuze siliciumstructuur.

Met de proeffabriek, die volgend jaar opengaat, wil Leydenjar samen met een aantal partners aantonen dat de batterijen zijn te produceren tegen dezelfde kosten als traditionele lithium-ion-batterijen. 

Oprichter Christian Rood ziet voor de superbatterijen plaats in toepassingen als elektrisch rijden, elektrisch vliegen, consumentenelektronica en opslag van duurzame energie. Ook zijn er toepassingen voor de ict-branche. Dit met name op het gebied van draadloze medische applicaties en iot-sensoren die samenkomen in een mobiele hub. Andere terreinen zijn robotica en medische technologie. Hij geeft aan dat de Europese Unie, samen met Bom Brabant Ventures, Doen Participatie en informele beleggers, zo’n vier miljoen euro in het project steken.

Superbatterij

"De batterij is dus exact hetzelfde als een litium-ion batterij, met één stap anders"

De superbatterij is ontwikkeld met TNO en de fase van het bewezen prototype voorbij, aldus Rood. ‘De litium-ion batterij bestaat uit drie lagen; een plus-, tussen- en min-laag. Het probleem zit met name in de min-laag, deze kan niet zoveel energie opslaan. Deze laag bestaat uit koper en grafiet. Wij vervangen dit grafiet door silicium waardoor deze laag meer energie kan opslaan. We vervangen met andere worden een anode. De batterij is dus exact hetzelfde als een litium-ion-batterij, met één stap anders', licht Rood toe.

Hij stelt verder dat de batterij binnenkort in productie zal gaan in samenwerking met eindklanten en batterijfabrikanten. Hierbij is het belangrijk om voldoende materiaal te maken en aan de markt te bewijzen dat de batterij schaalbaar is en ook qua kostenniveaus aantrekkelijk.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-21T11:06:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.