KPN Ventures steunt it-fonds TIIN; Newion naar Zweden

Groeikapitaal

KPN Ventures is toegetreden tot het Dutch Security Techfund van investeringsbedrijf TIIN Capital. Het fonds wil de komende jaren dertig miljoen euro steken in it-beveiligers. Een andere fondsmanager, Newion, kondigt aan een Zweedse partner te hebben gevonden.

Eerder dit jaar traden de regionale investeringsmaatschappij Innovationquarter en de gemeente Den Haag al als investeerder toe tot het zesde venture capital fonds van TIIN Capital. Ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat investeert mee via de zogeheten Seed-faciliteit van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), naast een groep informele investeerders en vermogende families.

Het Dutch Security Techfund is dit jaar gestart, aanvankelijk gefinancierd door een groep ‘informal investors’, en is sinds kort ook met een vestiging op The Hague Security Delta in Den Haag aanwezig om cybersecurity startups en scale-ups te ondersteunen. Ook zijn er contacten gelegd met de cybertech-sector in het Israëlische Tel Aviv.

Een eerste investering is afgelopen januari al gedaan, in de Nederlandse haven-it-beveiliger Certus Port Automation; twee transacties zijn in de afrondende fase. TIIN Capital moet nog wel meer kapitaalinleggers binnenhalen om het streefbedrag van dertig miljoen te bereiken. De investeerder verwacht het fonds in het eerste kwartaal 2020 te kunnen sluiten.

Newion

"John Sjölander is de Zweedse partner"

Newion, een andere Nederlandse techfondsmanager, meldt dat het een Zweedse partner heeft gevonden in de persoon van John Sjölander (42). Deze investeringsmanager zal de groei van de venture capitalist in Scandinavië, de Duitstalige regio en de Benelux ondersteunen. Net als andere Nederlandse investeringsbedrijven, zoals Main Capital, gaat Newion zich nu ook bewegen op andere markten naast de Benelux-thuismarkt.

Op dit moment telt Newion, dat zich richt op jonge softwarebedrijven, 21 investeringen met een totaal beheerd vermogen van 150 miljoen euro. Het bedrijf werd in 2000 opgericht door Patrick Polak en wordt gemanaged door Patrick Polak en Frank Claassen.

Sjölander heeft een achtergrond in venture capital en technologie. Hij werkte voor het Zweedse fonds Industrifonden, waar hij zijn focus had op zakelijke softwarebedrijven. Vóór Industrifonden bekleedde de Zweed managementposities bij de startups Sticky en Burt.

Momenteel is het Newion III-fonds actief; dat wordt ondersteund door Innovfin Equity, met de financiële steun van de Europese Unie onder het programma Horizon 2020 Financiële Instrumenten en het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-21T13:44:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.