R&d-uitgaven naar record van 16,7 miljard euro

R&D

Bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs gaven in 2018 bijna zeventien miljard euro uit aan research en development (r&d). Dat deden ze met eigen en ingeleend personeel. Het bedrag is een nieuw record, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Noord-Brabant is koploper in het aandeel private investeringen in r&d. Bijna een derde van die investeringen vindt plaats in die provincie.

Bron: CBS

Volgens CBS waren de uitgaven nog niet eerder zo groot. De onderzoekers baseren zich op nieuwe voorlopige cijfers uit de onlangs verschenen CBS-publicatie ICT, Kennis en Economie. In 2018 zijn de uitgaven van bedrijven, instellingen en het hoger onderwijs aan r&d uitgevoerd met eigen en ingeleend personeel met ongeveer vier procent gegroeid. De uitgaven van bedrijven namen ten opzichte van 2017 met 576 miljoen toe en kwamen uit op 11,2 miljard euro.

Instellingen lieten, met 56 miljoen euro meer, een groei zien naar 968 miljoen euro. De uitgaven van het hoger onderwijs namen met 44 miljoen euro toe naar bijna 4,6 miljard. Daarmee is de zogenoemde r&d-intensiteit in Nederland stabiel, concluderen de onderzoekers. ‘Door r&d-uitgaven af te zetten tegen het bruto binnenlands product (bbp) kan de r&d-intensiteit worden berekend. Deze r&d-intensiteit kwam in 2018 uit op 2,16 procent. De r&d-intensiteit is daarmee 0,02 procentpunt lager dan in 2017, maar 0,01 procentpunt hoger dan in de jaren daarvoor.’

Met een r&d-intensiteit van 2,16 procent in 2018 scoort Nederland volgens CBS iets boven het Europees gemiddelde van 2,11 procent. Zweden, Oostenrijk en België besteden een vergelijkbaar bedrag aan r&d als Nederland, maar door een lager bbp is de r&d-intensiteit in deze landen groter. ‘Door een lager inwoneraantal liggen hun uitgaven per inwoner ook hoger. Het Verenigd Koninkrijk en Italië geven meer uit aan r&d, maar de r&d-intensiteit is in deze landen kleiner dan in Nederland. Ook Frankrijk geeft meer uit, maar de r&d-intensiteit in Frankrijk is vergelijkbaar met die van Nederland’, licht het bureau toe.

Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant is koploper in het aandeel private r&d-uitgaven. Ruim dertig procent van de private r&d-uitgaven komt voor rekening van bedrijven uit die provincie. ‘Samen met bedrijven uit Noord-Holland zijn zij goed voor bijna de helft van de private uitgaven aan r&d in 2017. Zuid-Holland staat op de derde plek. Het is gebruikelijk de private r&d-uitgaven af te zetten tegen het bbp, om inzicht te verkrijgen in de bijdrage aan de r&d-intensiteit die afkomstig is van de bedrijvensector. In Nederland was deze bijdrage 1,44 procent in 2017, vat CBS samen.

De regio rondom Eindhoven is een belangrijke spil in die uitgaven in Brabant. In Noord-Holland is de regio rondom Amsterdam dominant. In Zeeland en Drenthe zijn de r&d-uitgaven afgezet tegen het bpp het laagst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-06T11:11:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.