Regio’s Oost-NL komen met ai-strategie

Ecosysteem focust op gezondheid en maakindustrie

The Economic Board van de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen, Twente Board en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een kunstmatige intelligentie (ai)-strategie voor het oosten van het land. Met deze bundeling van krachten kan Oost-Nederland volgens de initiatiefnemers een substantiële bijdrage leveren aan de ai-innovatiestrategie van Nederland.

Ook zorgt de samenwerking 'voor een sterke nationale en internationale positie, biedt het kansen om in Europa fondsen te werven en ontsluit het beter kennis voor het bedrijfsleven, zodat (Oost-)Nederland haar concurrentiepositie vergroot'. De focus ligt op kunstmatige intelligentie in de maakindustrie, om via verdere digitalisering van de industrie de concurrentiekracht te vergroten, en op het toekomstbestendig maken van de gezondheidszorg. Beide speerpunten zijn strategische thema’s van de provincies Gelderland en Overijssel.

Subsidie richting het oosten

"Nationale en Europese middelen moeten dichterbij komen"

Volgens de samenwerkende partijen houden ruim 170 bedrijven, voor een groot deel mkb, zich actief bezig met de ontwikkeling van ai-toepassingen, wat weergegeven is in een visuele infographic. Het gezamenlijk formuleren van een Oost-Nederlandse propositie en strategie op het gebied van ai moet er voor zorgen nationale en Europese middelen dichterbij komen, zoals nieuwe EU-programma’s als Digital Europe en Horizon Europe. Zo wordt kennis die aanwezig is op universiteiten en hogescholen als de Radboud Universiteit, Radboudumc, Wageningen University & Research en Universiteit Twente volgens de initiatiefnemers bovendien sneller vermarkt en kunnen bedrijven gemakkelijker (internationaal) samen optrekken bij innovatie.

Think East

Belangrijke bouwsteen binnen de ai-strategie vormt Think East Netherlands, een collectief van vierentwintig regionale partners dat ai in Oost-Nederland een duidelijk gezicht moet geven in Europese context. Binnen dit ecosystemen bevinden zich fieldlabs als Boost Smart Industry Netwerk en Topfit en de Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) labs in Nijmegen. Ook de sterke samenwerking met Duitsland is één van de speerpunten van Think East.

Aangesloten partners zijn onder meer Food Valley, provincie Gelderland, provincie Overijssel, CleanTech Regio, FruitDelta Rivierenland en universiteiten en hogescholen als de Radboud Universiteit, Radboudumc, Wageningen University & Research en Universiteit Twente.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-20T14:56:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.