Nieuwe Gentse supercomputer heet Hortense

Hortense supercomputer UGent

Nicole-Reine Lepaute

Eind dit jaar krijgt de nieuwe Tier 1-supercomputer van het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) zijn definitieve stek op de campus De Sterre van de UGent. Het apparaat is nu ook van een naam voorzien: Hortense.

Meer dan 44.000 cpu-cores, 88 gpu’s, bijna 100 terabyte aan ram-geheugen, drie petabyte aan opslagcapaciteit en piekprestaties tot 3,3 petaflops. De prestaties van de nieuwe Vlaamse supercomputer zijn bepaald niet minnetjes. Met die 3,3 petaflops (3,3 met veertien nullen) behoort het apparaat tot de vijfhonderd snelste computers die er momenteel op de wereld zijn.

Het apparaat heeft ook een naam: Hortense. ‘Een verwijzing naar Nicole-Reine Lepaute, roepnaam Hortense, geboren in 1723’, verduidelijkt Ewald Pauwels, coördinator van het HPC-UGent team. ‘Zij was een van de eerste bekende menselijke computers (letterlijk: ‘rekenaars’), die verscheidene zware astronomische berekeningen heeft uitgevoerd. Eén van haar wapenfeiten was een nauwkeuriger voorspelling van de komst van de komeet Halley. Haar verhaal is helaas ook tekenend voor de historische onderwaardering van vrouwen in de wetenschap. Haar aanzienlijke bijdrage aan de baanberekeningen van de komeet Halley werd ‘vergeten’ in een eerste publicatie.’

De Tier1-supercomputer van het VSC is beschikbaar voor alle Vlaamse onderzoekers, in alle onderzoeksdomeinen. De computertijd wordt hen gratis ter beschikking gesteld, maar gebeurt wel in het kader van een project en projectvoorstellen moeten door een speciale beoordelingscommissie aanvaard worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-30T10:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.