'Thuiskopievergoeding moet op de schop'

Marktonderzoek

De digitale sector dringt aan op een herziening van de Thuiskopievergoeding. Deze regeling is door de veranderende techniek uit de tijd, klinkt het.

Vijf organisaties die producenten en importeurs van consumentenelektronica vertegenwoordigen, hebben minister Dekker (Rechtsbescherming) gevraagd het huidige Thuiskopiesysteem onder de loep te nemen. NLdigital, NLconnect, TechniekNederland, FIAR CE en STOBI vinden dat de bescherming van auteursrechten via deze regeling uit de pas loopt met de technische en economische realiteit. De directe aanleiding voor de oproep is de vaststelling van de nieuwe tarieven voor de Thuiskopieheffing. 'Technologie heeft de noodzaak voor het maken van een thuiskopie weggenomen. Toch blijft de totale vergoeding jaar na jaar even hoog. Dat is niet uit te leggen’, zegt Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital.

Patstelling

"Meningsverschillen worden zelfs via de rechter uitgevochten"

De tarieven van de Thuiskopieheffing worden vastgesteld in een overleg tussen auteursrechthebbenden en producenten en importeurs van consumentenelektronica. NLdigital vertegenwoordigt producenten van laptops en smartphones en aanbieders van cloudopslag in het overleg. Juist op die producten stijgt de heffing flink. Het besluit is met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen aangenomen. 'We zitten al jaren in een patstelling', zegt De Bruijn. 'Meningsverschillen worden zelfs via de rechter uitgevochten. De huidige regeling is gewoon op, de hoogte van de heffing sluit niet meer aan bij het mediagebruik in het huidige streamingtijdperk.'

De grootste verandering in de nieuwe tarieven zit in een stijging van de heffing op smartphones, laptops en cloudopslag. Daarentegen daalt de heffing op lege cd's, usb-sticks en mp3-spelers. 'Bijna al het geld dat moet worden opgebracht, komt nu van de € 7,30 toeslag op elke smartphone', legt De Bruijn uit. 'Het argument is dat er meer kopieën op smartphones staan. Maar wij vinden het offline beschikbaar maken van muziek of series niet hetzelfde als een ouderwetse kopie. De offline-muziek of -video is onderdeel van je contract met de aanbieder, zodat je je favoriete muziek ook kunt luisteren als je geen bereik hebt. Het verdwijnt zodra je abonnement stopt en bovendien betaal je extra voor deze functionaliteit. Over het recht en de vergoeding om dit te doen, is al onderhandeld tussen de streamingdienst en de artiest.'

De consument is uiteindelijk het slachtoffer, meent NLdigital. De Bruijn: 'In het ergste geval betaal je drie keer: één keer voor het abonnement op je streamingdienst, één keer heffing op de smartphone waarmee je streamt en dan nog extra opslag omdat die smartphone automatisch een back-up maakt in de cloud. Dat heeft niets meer te maken met geleden schade. Het lijkt zoeken naar manieren om geld te blijven innen terwijl de schade lang niet meer zo groot is als vroeger.'

NLdigital vraagt minister Dekker om de huidige regeling voor de Thuiskopievergoeding zo snel mogelijk te evalueren en op tijd te herzien voor de besluitvorming over tarieven voor de periode 2023-2026.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb honderden CD's en tientallen DVD's. Oh, en meer dan duizend LP's. Ik heb wat ik wil hebben. Afschaffen die Hollywood-accounting!

Ik heb exact 0 illegale muzieknummers en films op mijn telefoon staan, maar toch moet ik € 7,30 betalen. Is dit een uitnodiging om dan maar een cd of film illegaal te gaan downloaden?

Ik betaal al genoeg aan de film- en muziekindustrie via Netflix en Spotify. Het is heel makkelijk om legaal aan je muziek en series te komen, en dat doen de meeste mensen dan ook. Waarom deze heffing anno 2020 nog bestaat is me een raadsel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-20T11:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.