Brabant wil miljard steun voor hightechvervoersysteem

Brainportlijn is in te voeren in de periode tot 2030

Openbaar vervoer

Brabant vraagt een bijdrage van ruim een miljard voor de ontwikkeling van De Brainportlijn, een innovatief vervoersysteem dat alle Brainportcampussen rondom Eindhoven met elkaar, en regionale werklocaties moet gaan verbinden. Het bedrag moet komen uit het Nationaal Groeifonds.

De Brainportlijn is een slim en emissieloos ov-systeem waarin ‘pods’ van verschillende omvang over vrije rijbanen rijden, langs overstappunten bij uitvalswegen en rond bestaande ov-knopen. Onderliggende technieken die binnen dit concept worden doorontwikkeld, liggen onder andere op het gebied van radartechnologie en kunstmatige intelligentie.

De provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en Brainport Development hebben het project afgelopen maandag aangekondigd.

De Brainportlijn is stapsgewijs in te voeren in de periode tot 2030. Het systeem verbindt innovatie en testmogelijkheden in het kloppend hart van de kennisintensieve maakindustrie van Nederland. Het systeem is een economische showcase: het is een flexibel systeem omdat het niet met rails aan een route gebonden is.

De backbone ervan is een conflictvrije baan om voertuigen van verschillende omvang te accommoderen. Daarbij is ‘platooning’ een bewezen technologie om eenheden te koppelen.

Het uiteindelijke doel is dat het concept zo autonoom mogelijk rijdt. Met sensor-techniek komen voertuigen nu al heel ver. Bovendien worden koppelingen gemaakt met andere relevante technologieën om ‘mixed-use’ mogelijk te maken, om datastromen slim te gebruiken, aanvullende mobiliteitsdiensten te ontwikkelen en ook de omgeving ‘intelligent’ te maken.

Het uiteindelijke resultaat van de Brainportlijn is daarmee veel meer dan een mobiliteitssysteem, stellen de initiatiefnemers. Iedere ontwerp-, ontwikkel-, test- en implementatiestap genereert lessen, ontwikkelingen, diensten en producten die kunnen worden vermarkt in binnen- en buitenland.

De sleutel ligt in een goede wisselwerking tussen het voertuig en zijn omgeving. Een integrale benadering tussen voertuig en infrastructuur maakt het mogelijke om vernieuwende oplossingen te ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-10T12:38:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.