Zuid-Holland en TNO geven voeding aan agritech

Kas tuinbouw bloemen

In Zuid-Holland is het Innovatieprogramma AgriTech opgezet om innovatie in de tuinbouwsector te versnellen. Opschaling en toepassing van nieuwe technologie kunnen namelijk nog beter, zo stelt TNO, een van de initiatiefnemers.

AgriTech legt de nadruk op het testen van innovatie in de praktijk. Zo kunnen leveranciers van (informatie)technologie de waarde van een nieuw product valideren en demonstreren. Ook krijgen ze de mogelijkheid hun product nog verder af te stemmen op de marktbehoefte. Anderzijds hebben tuinders zo invloed op de ontwikkeling.

Plukrobots

AgriTech is opgezet door TNO, InnovationQuarter, Greenport West-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de provincie Zuid-Holland. Voortgaande automatisering zorgt voor veel vernieuwing in de glastuinbouw. Te denken valt aan automatische klimaatbeheersing, plukrobots voor glasgroenten en computers die de teelt in de gaten kunnen houden. Maar de initiatiefnemers zien mogelijkheden om een stap verder te gaan. Voorbeelden zijn het gebruik van drones in de kas en een robot die met artificial intelligence (ai) groente sorteert op rijpheid. 

Veel nieuwe techniek komt echter uit andere sectoren dan de tuinbouw. Startups met een industriële achtergrond worden met dit innovatieprogramma gestimuleerd om samen te werken met tuinbouwbedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-15T10:22:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.