Gratie voor Google-ingenieur die bedrijfsgeheimen stal

Uber zelfrijdende auto

Anthony Levandowski heeft gratie gekregen van voormalig Amerikaans president Trump. De man heeft schuldig gepleit aan het stelen van bedrijfsgeheimen van Google over zelfrijdende auto’s. Daarna startte hij zijn eigen bedrijf dat door Uber werd overgenomen.

Levandowski was een ingenieur die tussen 2009 en 2016 werkte bij de Google-divisie die zich met autonome voertuigen bezighoudt (nu Waymo genoemd). Net voor hij het bedrijf verliet, downloadde hij nog snel duizenden bestanden naar zijn eigen laptop, waaronder elektronische schema’s en ontwerpen voor Lidar-radarsystemen. De man heeft in een rechtbank toegegeven dat hij van plan was om die bestanden te gebruiken voor zichzelf en zijn nieuwe werkgever, de taxidienst Uber. 

Nadat hij de deur bij Google achter zich had dichtgetrokken, richtte Levandowski zijn eigen bedrijf op, Otto, dat al snel door Uber werd overgenomen voor 680 miljoen dollar. Daarbij kwam hij ook aan het hoofd te staan van de Uber-afdeling die zich met zelfrijdende auto’s bezighield. Bij Google begon het al snel te dagen dat Levandowski bepaalde zaken had meegenomen en het bedrijf begon een rechtszaak tegen hem en Uber. Bij Uber vloog hij uiteindelijk op straat en het bedrijf schikte de rechtszaak voor 245 miljoen dollar in 2018. In 2019 verkocht Uber uiteindelijk zijn divisie voor zelfrijdende auto’s.

In augustus van dit jaar werd Lewandovski tot achttien maanden gevangenis veroordeeld. Maar daarvan heeft hij geen dag gezeten. Door de coronapandemie werd zijn straf uitgesteld en uiteindelijk kreeg hij gratie van Trump. In een verklaring beweerde Trump dat de gratie gesteund werd door prominente figuren uit Silicon Valley als investeerder Peter Thiel en Oculus-oprichter Palmer Luckey. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uber heeft samen met Anthony Levandowski een vooropgezet spelletje gespeeld. Toen Google Levandowski aanpakte, was Uber meteen ook weg. Uber zou een 40% aandeel in Aurora hebben die Uber Advanced Technologies Group incl. Otto heeft overgenomen.
De vraag is of Uber echt schoon schip heeft gemaakt.

Verder weer de zoveelste gratie voor een vriend van Trump op verzoek van andere "prominente" sponsoren van Trump, die ook niet zuiver op de graad hebben gehandeld. Maar dat hoort bij Trump.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-25T11:52:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.