Vestager wil snel Europese quantumcomputer

Europa moet minder afhankelijk worden van sleuteltechnologieën van andere werelddelen. In 2030 moet ten minste een vijfde deel van de geavanceerde chips in Europa worden vervaardigd. Al in 2025 moet Europa de eerste quantumcomputer hebben.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor digitalisering, presenteerde dit EU-plan vandaag in Brussel. In het Digitaal Kompas 2030 staan de ambities van de EU opgesomd. Dit spoorboekje komt een jaar nadat de EU de digitale strategie bepaalde. 

Vestager ontvouwt plannen over een breed front. Allereerst wil ze wat doen aan het nijpende tekort aan personeel met digitale vaardigheden. Bijna drie op de vier bedrijven in Europa kampt daarmee. Vooral het mkb kan door gebrek aan mensen met it-kennis niet investeren en groeien. Slechts een op de zes digitale specialisten is vrouw. Volgens Vestager laten we de helft van het potentiële personeelsbestand onbenut. ‘Behalve dat de digitale vaardigheden omhoog moeten, willen we twintig miljoen digitale experts hebben in 2030', aldus de Deense politica. ‘En met een beter balans tussen man en vrouw om het maximum te halen uit onze talentenpool.’ 

Verder moeten de digitale infrastructuren beter. In de komende tien jaar moeten alle Europese huishoudens zijn aangesloten op gigabit-internet. Vestager wil een krachtige impuls geven aan de digitalisering van het Europese bedrijfsleven. In 2030 moet ten minste 75 procent van de Europese bedrijven digitale oplossingen hebben geadopteerd zoals cloud computing en kunstmatige intelligentie.  

Het aantal Europese unicorns, private startups die meer dan een miljard dollar waard zijn, moet verdubbelen van het huidige aantal van 122. Ook de overheid moet flink digitaliseren. Het is de bedoeling dat in 2030 alle belangrijke openbare diensten online beschikbaar zijn voor alle Europeanen. ‘Tachtig procent van ons moet een digitale identiteit gebruiken,’ aldus Vestager.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-10T09:55:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.