Nederland verliest weer r&d-terrein

R&D

De rol van Nederland als research & development (r&d)-land is tanende. Het aantal Europese octrooiaanvragen ingediend door Nederlandse bedrijven daalde vorig jaar met 8,2%. Daarmee is ons land de grootste daler in Europa, blijkt uit cijfers van het Europees Octrooibureau (EOB).

De daling volgt op een gematigde daling in 2019 (-2,8%) en is de grootste sinds 2012. Het EOB betitelt de ontwikkeling in Nederland als de meest opmerkelijke onder de tien toonaangevende landen bij het EOB. Vooral Philips, NXP en Airbus, dat officieel in Nederland is gevestigd, waren minder actief.  

Ondanks de pandemie bleef het aantal octrooiaanvragen over het algemeen stabiel. Europa, Japan en de Verenigde Staten gingen achteruit. Maar China en Zuid-Korea zijn sterk in opmars.  

Wereldwijd was medische technologie (+2,6%) qua volume verantwoordelijk voor de meeste uitvindingen in 2020 en heroverde de toppositie op digitale communicatie (+1%). Computertechnologie (+1,9%) komt op de derde plaats. Transport, lucht- en ruimtevaart en auto zijn de grote verliezers. Innovatie in de gezondheidszorg is de belangrijkste aanjager van Europese octrooiaanvragen.  

In Nederland was de terugval het grootst bij de biotechnologie (-25,4%), optica (-15,8%), transport  (-14,9%), medische technologie (-9,2%). Computertechnologie (+0,3%) waaronder ook kunstmatige intelligentie valt, bleef stabiel. Farma (+14,9%) zat stevig in de plus. 

Provincie

De provincie Noord-Brabant bleef de belangrijkste Nederlandse regio op het gebied van octrooiaanvragen; goed voor meer dan de helft van alle Nederlandse aanvragen. Maar vergeleken met 2010 was de daling (-12, 6%) groot. Desondanks bezette Noord-Brabant in 2020 de vijfde plaats op de lijst van alle Europese regio’s bij het EOB. Eindhoven blijft in Nederland eenzaam bovenaan staan. Rotterdam en Heerlen (DSM) volgen. Amsterdam is 'nergens'. 

Samsung diende de meeste octrooiaanvragen in, gevolgd door Huawei en LG. Dit trio ligt ver voor op de rest. Qualcomm, Ericsson, Siemens, Robert Bosch, Sony, Philips en BASF volgen op afstand.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-16T10:13:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.