TSMC investeert 100 miljard dollar in chipproductie

De Taiwanese chipfabrikant TSMC gaat de komende drie jaar honderd miljard dollar (omgerekend 85 miljard euro) investeren, onder meer in bijkomende productiecapaciteit. Er heerst momenteel wereldwijd een groot tekort aan chips, waardoor bijvoorbeeld autofabrikanten hun productie moeten stilleggen.

TSMC, dat chips maakt voor Apple en Qualcomm, had eerder dit jaar al een investeringsbudget van 25 à 28 miljard dollar opgemaakt, maar trekt dat bedrag nu stevig omhoog. Tot en met 2023 zal er zowat honderd miljard dollar in, vooral, nieuwe productiecapaciteit worden gepompt. 

TSMC is niet de enige chipbakker die de productie van chips wil optrekken. Concurrent Intel liet vorige week al weten twintig miljard dollar opzij te zetten voor een fabriek in Arizona, toevallig de locatie waar ook TSMC een nieuwe productieplaats aan het bouwen is. Intel wil net als TSMC ook chips gaan maken voor andere bedrijven. Hynix, een Zuid-Koreaanse chipfabrikant, heeft dan weer vier nieuwe fabrieken aangekondigd. 

TSMC verwacht dat de vraag naar chips de komende jaren sterk zal stijgen, onder meer door de introductie van 5G en doordat steeds meer apparaten veel rekenkracht nodig hebben. Ook de versnelde digitalisering door de coronacrisis doet een duit in het zakje.

Op dit moment is er wereldwijd een schaarste aan chips. Daardoor zijn spelconsoles zoals bijvoorbeeld de PlayStation 5 bijna niet te verkrijgen. Het Amerikaanse autoconcern Ford liet deze week weten dat het de productie in zes fabrieken terugschroeft omdat het niet genoeg chips aangeleverd krijgt om in de auto’s in te bouwen. Ook Audi, Volvo en Tesla hebben om die reden al met productieonderbrekingen te kampen gehad. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-02T13:48:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.