Supercomputer Snellius volgt Cartesius op

Amsterdam Science Park

Snellius is de naam van de nieuwe supercomputer die Lenovo momenteel installeert op het Amsterdam Science Park. Na acht jaar trouwe dienst wordt rekenkrachtcentrale Cartesius afgedankt.

De twintig miljoen euro kostende Snellius, vernoemd naar de Nederlandse astronoom en wiskundige Willebrord Snellius (1580-1626), is tien keer sneller dan zijn voorganger. Opgebouwd uit de nieuwste generatie gpu's, kan deze supercomputer goed overweg met machine learning. En dat is belangrijk voor Amsterdam waar veel wordt gewerkt met deze methode van data-analyse. Snellius komt te staan in de Amsterdam Data Tower, op dezelfde locatie als voorganger Cartesius.

Walter Lioen, onderzoekmanager bij Surf, benadrukt dat niet alleen onderzoeksinstellingen maar ook bedrijven van de supercomputer gebruik kunnen maken. Ook het mkb komt in aanmerking.  

Lioen werkte al op het Science Park toen daar in 1984 de eerste supercomputer zijn opwachting maakte. De ontwikkeling in rekenkracht gaat razendsnel. Snellius zal al over vijf jaar worden vervangen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-20T10:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.