Sterke toename van bewapende drones in Afrika

Drone

Het gebruik van militaire drones neemt snel toe in heel Afrika. Deze van afstand bedienbare militaire systemen worden ingezet bij oorlog of bij de bestrijding van terrorisme. In het hele continent zijn ze te vinden, terwijl er nauwelijks beleid, regels en procedures voor bestaan.

Dit meldt de vredesorganisatie PAX in het rapport 'Remote Horizons: Expanding use and proliferation of military drones in Africa'. In de afgelopen 14 jaar hebben zowel Afrikaanse als buitenlandse staten in tenminste 20 landen drones ingezet voor gewapend geweld. Het kan daarbij gruwelijk misgaan. Onlangs bleek dat het Franse leger 16 burgers en drie bewapende mannen tijdens een huwelijksfeest in Mali heeft gedood, nadat informatie die verzameld was door een Franse drone verkeerd was geïnterpreteerd. 

Drones kunnen vaker ernstige civiele schade aanrichten, maar betrokken landen hebben deze militaire operaties en de gevolgen daarvan minder zichtbaar proberen te maken. Daarom uiten maatschappelijke organisaties en experts, waaronder PAX, nu hun zorgen en kritiek op de militaire drone operaties.  

Richtsje Kurpershoek van PAX, een van de auteurs van het rapport, vindt dat staten die betrokken zijn bij deze operaties transparantie- en verantwoordingsmaatregelen laten zien. Tot op heden heeft nog geen enkel land uitgelegd wat voor beleid, regels en procedures zij handhaven bij de inzet van militaire drones.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nog een korte tijd en de "War of the worlds" is werkelijkheid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-07T17:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.