Topicus vernieuwt pensioenproductsoftware ABN Amro

ABN Amro vervangt zijn eigen maatwerkapplicaties voor pensioenaanvullingsproducten door software van Topicus. De ict-dienstverlener uit Deventer is met zijn platform Pension & Wealth uitverkoren boven tien andere mededingers. De bank speelt met de vervanging, die eind van dit jaar moet zijn afgerond, in op het aankomende nieuwe pensioenstelsel.

Recent werd bekend dat de nieuwe pensioenwet een jaar later in gaat dan voorzien, namelijk op 1 januari 2023. De start van het nieuwe pensioenstelsel, dat behoorlijk aangepast moet worden, is dan ook een jaar later: in 2027.

ABN Amro speelt daar nu al op in door de huidige applicaties voor pensioenproducten te vervangen door nieuwe software. De eigen applicaties liepen tegen hun grenzen aan, ook omdat de fiscale wetten in de loop van de tijd steeds weer opnieuw zijn gewijzigd. Veel aanpassingen moesten handmatig worden uitgevoerd.

Bovendien verwacht de bank dat de vraag naar aanvullende producten toeneemt door de nieuwe pensioenwet. 'Het wordt een groeimarkt. Die nieuwe wet zorgt ervoor dat particulieren bewuster worden van hun pensioenopbouw en meer aan hun pensioen willen doen. Er komt meer keuzevrijheid waarbij ze zelf aanvullende producten kunnen afsluiten. De bank zocht software die dit kan ondersteunen', vertelt Topicus-zegsman Frans Gunnink.

De huidige systemen die ABN Amro vervangt, zijn zelf gebouwde Cobol-applicaties op het mainframe. De bank ruimt de Cobol-applicaties op na de migratie naar het systeem van Topicus. Daarna ligt het beheer van de nieuwe Topicus-applicatie bij het bedrijf zelf. 'Wij nemen de oplossing af als saas: software-as-a-service', zegt Jarco de Swart, woordvoerder van de bank.

Persoonlijk toegesneden

Met het geselecteerde Pension & Wealth-platform van Topicus kunnen particuliere klanten van ABN Amro hun persoonlijke pensioenaanvullingsproducten online administreren. Ook krijgen ze via de bankapp en -website gemakkelijk toegang krijgen tot die aanvullende producten, zoals banksparen en pensioensparen. Met een paar klikken kunnen ze dan nieuwe fiscale producten afnemen. Het is de bedoeling dat alle klanten van ABN Amro met producten in deze categorie eind dit jaar zijn overgezet op het nieuwe platform.

Andere functionaliteit is bijvoorbeeld dat zowel bij de inleg gedurende de looptijd als bij de uitkering naar de toekomst beter rekening valt te gehouden met de fiscale component van producten. Ook is er beter in te spelen op de verdere persoonlijke (pensioen)omstandigheden, zoals persoonlijke afspraken over verloning. Verder worden uitbetalingen meer maatwerk, toegesneden op de individuele klant.

Topicus en ABN Amro werkten al samen op andere terreinen, maar tot voor kort nog niet met de afdeling die verantwoordelijk is voor pensioen, spaar-, verzekeringsproducten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-10T17:36:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.