Schiphol informeert buren via app over vliegtuigen

Notifly is de nieuwe app waarmee luchthaven Schiphol omwonenden informeert over actueel en toekomstig vliegverkeer op hun locatie. De app werd in bijna anderhalf jaar gebouwd in ontwikkeltool Flutter en maakt volop gebruik van zelflerende algoritmes. Tijdens het proces was er nauw overleg met omwonenden, ontwerpers en data scientists. 'We zijn echt aan het pionieren', vertelt David de Vries, product owner Notifly bij Royal Schiphol Group.

Notifly doet locatiegebonden voorspellingen van het vliegverkeer en van het gebruik van start- en landingsbanen. Hierdoor weten buurtbewoners wanneer er geluidsoverlast kan zijn. Voor actuele informatie en voorspellingen in het komend etmaal gebruikt de tool verschillende databronnen. Het gaat bijvoorbeeld omweerdata van het KNMI, radargegevens van Flightradar24, vluchtschema's en baangebruiksplanning van Schiphol zelf.

De app werd gebouwd met Flutter, een ontwikkelkit van Google. Volgens De Vries had dit als voordeel dat je gelijk voor Android en iOS kunt bouwen en dus geen aparte ontwikkelaars voor deze twee besturingssystemen nodig hebt. Doordat Flutter nog vrij nieuw is, moest het team sommige bugs via omwegen fixen. Soms vroegen ze de Flutter-gemeenschap om mee te denken over oplossingen.

Zelflerend algoritme

Er zijn zoveel variabelen die op complexe wijze samenhangen met de uitkomst, dat de app gebruikmaakt van een zelflerend algoritme. 'Een zelflerend model is erg geschikt om op een efficiënte manier op basis van een grote dataset complexe verbanden te vinden en te beschrijven', vertelt product owner De Vries. Volgens hem helpt het algoritme bij de voorspellingen en bij plotse aanpassingen in de situatie.

Omdat de app primair is bedoeld om omwonenden te informeren, zijn zij vanaf het begin bij het project betrokken. Er waren inspreekavonden en brainstorms en 25 mensen deden mee aan het co-creatieproces. Later gingen 1.600 buurtbewoners de app testen.

Inmiddels hebben ruim achtduizend mensen de app geïnstalleerd via de Google Play Store en de iOS App Store. Niet iedereen blijkt tevreden. Zo zouden de app en het servicegebied te beperkt zijn en te veel kijken naar je exacte locatie en niet er direct naast. De Vries meldt dat het team de app blijft verbeteren en doorontwikkelen. Dan wordt hij nog accurater en met een groter werkgebied, aldus de product owner.

Lees ook het praktijkverhaal over de ontwikkeling van Notifly.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-11T17:01:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.