Jonge bedrijven harken miljarden binnen

Nederlandse startups en scale-ups hebben in het eerste halfjaar van 2021 bijna drie miljard euro aan durfkapitaal opgehaald. Een exponentiële groei want in de eerste zes maanden van vorig jaar ging het om 'slechts' circa vijfhonderd miljoen euro. Toch vindt Techleap dat te weinig startups doorgroeien tot scale-ups.

Dat blijkt uit een kwartaaloverzicht, samengesteld door de Dutch Startup Association (DSA) en startup-aanjager Techleap. Daarbij valt wel de kanttekening te plaatsen dat deze forse groei vooral te danken is aan een paar grote investeringsrondes van een aantal techbedrijven, waaronder Mollie (665 miljoen, betalingsverwerking), Messagebird (800 miljoen euro, zakelijke communicatie), Bunq (193 miljoen, online bank) en Lumicks (93 miljoen euro, medische meetinstrumenten). Waarbij bovendien Mollie (opgericht in 2004), Messagebird (opgericht in 2011) en Bunq (opgericht in 2012) de status van scale-ups eigenlijk zijn ontgroeid. 

Volgens de samenstellers zijn Nederlandse scale-ups voor de grote rondes vooral in trek bij buitenlandse investeerders. Dit soort investeringsrondes zijn nog moeilijk te realiseren in het daarvoor te beperkte Nederlandse ecosysteem. Nadeel is dat door het grote aandeel aan buitenlandse investeringen veel van de winst wegvloeit naar het buitenland.

De eerste terughoudendheid die kort na de uitbraak van de pandemie onder durfkapitalisten leefde, herstelde in 2020 grotendeels al, vooral door grotere investeringsrondes. In 2021 is er een stijging over de gehele linie te zien. Zo kregen ook meer startups in hun vroege fase ondersteuning van investeerders. 

Te weinig scale-ups

Maurice van Tilburg, algemeen directeur Techleap.nl, is ondanks het record van bijna drie miljard euro niet helemaal tevreden. 'Hoewel Nederland een van de snelst groeiende Europese landen is, bevinden we ons in stevige concurrentie met de landen om ons heen die niet alleen groeien, maar ook in regelgeving blijven voorlopen. Er groeien in Nederland daardoor nog steeds veel te weinig startups door tot scale-ups', vindt hij.

Van Tilburg pleit voor een aantal maatregelen, zoals het aantrekkelijker maken van aandelenopties voor medewerkers en regelingen voor een lokaal fiscaal aantrekkelijker investeringsklimaat.

Een groot deel van de startups en scale-ups komt uit de ict-sector. Ook daar is het beeld te zien dat er steeds meer investeerders instappen. Computable en financieel adviesbureau houden hier al jarenlang de vinger aan 'kwartaal'pols.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-19T10:59:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.