Ai maakt chips energiezuinig

Synopsys heeft ai-software ontwikkeld die ontwerpers helpt chips energiezuinig te maken. Het onderscheidende is dat dit kan met chips van de huidige generatie. Grote chipleveranciers als Intel en Nvidia hoeven niet te wachten op de volgende generatie chips.

Volgens Aart de Geus, co-ceo van Synopsys, heeft een van zijn klanten dankzij kunstmatige-intelligentiesoftware een winst van meer dan een kwart behaald in de energie-efficiëntie van een computerchip. Normaliter is zo'n grote sprong alleen mogelijk bij een nieuwe generatie van chip-productietechnologie.

Geavanceerde computerchips kennen miljarden transistors en draden die op een stuk silicium ter grootte van een vingernagel zijn gelegd. De manier waarop alle elementen precies op de chip worden geplaatst, beïnvloedt de prestaties en kosten. Ook andere ontwerp- en architectuurkeuzes spelen een rol. Het perfectioneren van chipontwerpen vergt veel tijd. Ook de kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot honderden miljoenen euro's.
Synopsys stopt veel kunstmatige intelligentie in zijn softwarepakket voor de optimalisatie van chipontwerpen. Ontwerpers proberen altijd een evenwicht te vinden tussen snelheid, energie-efficiëntie en kosten. Volgens persbureau Reuters behoren Samsung Electronics Co Ltd en Renesas Electronics Ctot de gebruikers.
Volgens De Geus kan het ai-systeem rekening houden met de software die uiteindelijk op een chip zal draaien. Dat bespaart extra energie. De nieuwe software kan veel meer uit bestaande chipfabrieken persen, aldus de topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-24T11:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.